Evenimentele săptămânii 02-08 iulie 2018 la Ateneul din Iași

0
627

3 iulie 2018, de la ora 19.00 – Spectacol de operă „Făt Frumos din lacrimă”

Lucrarea este o operă rock, fiind experiementală din start ca scriitură și prin orchestrația materializată în două mari grupuri orchestrale: orchestra simfonică și secție ritmică (formație rock).

Libretul e o adaptare a basmului lui M. Eminescu – Făt frumos din lacrimă, transformat într-o legendă medievală, dar cu personaje cu profil psihologic elaborat și modern. Montarea este atipică față de cele tradiționale de operă, cu orchestra în fosă și scena liberă pentru decoruri și personaje bazându-se pe faptul că scenele de luptă dintre personaje, imposibil de materializat veridic pe scenă, sînt transpuse în confruntări între instrumente, realizate în pasaje solistice.

Deci ocazional instrumentele sunt și personaje, ca într-o Lucrare programatică, așa că e nevoie ca grupurile orchestrale să fie prezente pe scenă. Cea mai mare parte a spectacolului e susținută de trupa rock, care este prezentă pe scenă, cântând efectiv. Părțile orchestrei simfonice sunt simulate cu tehnologia instrumentelor virtuale, făcându-se uz de tehnologie pentru a le sincroniza cu interpreții de pe scenă. Procedeul tehnic e folosit rarisim la noi în lumea teatrului muzical, dacă nu în premieră, fiind el în sine un experiment.

Lucrarea are un narator, ca personaj în afara acțiunii, prezentat ca personaj virtual, ca imagine proiectată pe un ecran aflat deasupra sau pe peretele de fundal al scenei. Pe același ecran se proiectează, sincron cu muzica, traducerea în limba română a libretului. Spectacolul are o abordare experimentală și prin efectele sonore care sprijină acțiunea, realizate sincron cu muzica și cu sunet surround autentic, care va conferi spectatorilor o experiență sonoră nemaiîntâlnită nici în instituțiile profesioniste de profil.

Compozitor: DAN SPÎNU

Regia: DAN SPÎNU/COSMINA RUSU

Spectacolul de operă „Făt Frumos din lacrimă” urcă pe scena Ateneului, marți 3 iulie 2018, ora 19.

Bilete pe www.ateneuiasi.ro

Vă așteptăm la Ateneu să ne bucurăm împreună de unire prin cultură!

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here