Studenți și cercetători din 17 țări vor participa la cursurile de vară „România – Limbă și civilizație”

0
799

În perioada 5-25 iulie 2018, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează cea de-a 47 – a ediție a cursurilor internaționale de vară „România – Limbă și civilizație”, la care vor participa 38 de studenți și cercetători din 17 țări (Grecia, Canada, Elveția, Statele Unite, Austria, Coreea de Sud, Turcia, Italia, Cehia, China, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Algeria, Vietnam și Tunisia).

Timp de trei săptămâni, tinerii vor participa la cursuri practice de limba română, dar și la conferințe și prelegeri pe divere teme de cultură și civilizație românească. Prin organizarea acestor activități se urmărește îmbogățirea noțiunilor de limba română ale studenților străini și, în același timp, familiarizarea cu aspectele importante ale civilizației autohtone.

Deschiderea cursurilor va avea loc vineri, 6 iulie 2018, la ora 9.30, în Sala Ferdinand, în prezența prof. univ. dr. Henri LUCHIAN, prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Ioan LIHACIU, decan al Facultății de Litere și prof. univ. dr. Simona MODREANU, director al cursurilor de vară.

Conferința inaugurală cu tema „România la Centenarul Marii Uniri. Repere ale devenirii istorice” va fi susținută de prof. univ. dr. Cătălin TURLIUC de la Facultatea de Istorie a UAIC. Tot în prima zi, cursanții sunt invitați să participe la un concert de muzică tradițională românească susținut de Ansamblul Floralia, condus de conf. univ. dr. Zamfira DĂNILĂ, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

În fiecare săptămână, profesori din cadrul UAIC vor susține câte trei prelegeri pe teme de cultură și civilizație românească:
• „Globalizarea și identitatea românească” – Prof. univ. dr. Nicu GAVRILUȚĂ, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice;
• „Nicolae Spătarul Milescu, traducător al Vechiului Testament, după versiunea Septuaginta. Semnificaţii ale unui act de cultură major” – Prof. univ. dr. Ioan MILICĂ, Facultatea de Litere;
• „Economia României. O perspectivă istorică și comparativă” – Prof. univ. dr. Vasile IȘAN, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor;
• „România. Turism și patrimoniu. Arta medievală românească. Aplicaţie practică la mănăstirile din Nordul Moldovei” – Prof. univ. dr. Corneliu IAȚU, Facultatea de Geografie și Geologie;
• „Semnificațiile numelor românești de plante” – Prof. univ. dr. Cătălin TĂNASE, Facultatea de Biologie;
• „Expresii ale culturii în cultul ortodox românesc sau despre universalitatea frumosului în Ortodoxie” – Pr. conf. univ. dr. Dan SANDU, Facultatea de Teologie Ortodoxă;
• „Tradiții normative și judiciare românești” – Prof. univ. dr. Valeriu CIUCĂ, Facultatea de Drept;
• „Dimensiunea românească a ființei. Paradoxul la români” – Prof. univ. dr. Simona MODREANU, Facultatea de Litere;
• „Mass media românești în era digitală” – Prof. univ. dr. Daniel CONDURACHE, Facultatea de Litere.
Pe lângă aceste activități, participanții vor lua parte la ateliere de teatru, dansuri populare și un seminar de neuroștiințe, dar vor efectua și vizite la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, la Editura „Junimea” și la muzeele din Iași. De asemenea, vor descoperi orașul Iași prin intermediul unui tur ghidat și vor avea posibilitatea de a afla mai multe informații despre arta medievală românească prin intermediul unei aplicații practice la mănăstirile din Nordul Moldovei.
Mai multe informații despre cursurilor internaționale de vară „România – Limbă și civilizație” se găsesc la adresa: http://media.lit.uaic.ro/cursuridevara

UAIC, câștigătoare pentru a doua oară la DEBS Grand Challenge 2018

O echipă formată din studenți și cadre didactice din cadrul Facultăţii de Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a câştigat pentru al doilea an consecutiv competiţia anuală DEBS Grand Challenge ce s-a desfășurat în cadrul ACM International Conference on Distributed and Event-Based Systems, în perioada 25-29 iunie 2018, în Hamilton, Noua Zeelandă. Echipa UAIC a fost formată din Ciprian Amariei, Paul Diac, Emanuel Onica şi Valentin Roşca.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” devine astfel prima instituţie ce reuşeşte să câştige două ediţii ale DEBS Grand Challenge.

Competiţia presupune dezvoltarea unui sistem informatic pentru rezolvarea unei probleme preluate dintr-un context real ce presupune procesare pe un flux continuu de date (evenimente). Problema din acest an s-a axat pe analiza datelor emise de navele din Marea Mediterană prin sistemul automat de urmărire AIS, cu scopul de a determina destinaţia şi ora sosirii navelor. Informaţiile respective au importanţă în optimizarea proceselor din industria de transport naval, nefiind disponibile pentru toate navele monitorizate într-un context real. Competiţia din acest an a beneficiat de seturi de date puse la dispozitie de către MarineTraffic Mai multe detalii despre competiţie sunt disponibile în pagina dedicată de pe site-ul conferinţei ( http://www.cs.otago.ac.nz/debs2018/calls/gc.html).

În faza semifinală din acest an au participat opt echipe reprezentând următoarele instituţii: UAIC România, Jean Monnet University Saint-Etienne/INSA Lyon France, Galway National University Ireland, Technion Israel, Chungnam National University/ET Research Institute Korea, TU Dresden Germany/Universidade Federal de Campina Grande Brazil, University of Illinois at Urbana–Champaign USA, University of Tunis Tunisia. Primele patru echipe s-au calificat în faza finală. Soluţia câştigătoare a fost desemnată pe baza scorului de acurateţe al predicţiilor şi a performanţei ca timp de execuţie.

Echipa UAIC a reuşit să ajungă cu două soluţii în faza semifinală a competiţiei.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” completează astfel pentru a doua oară lista de câştigători din anii precedenţi, după cum urmează:
• 2018 Alexandru Ioan Cuza University of Iaşi
• 2017 Alexandru Ioan Cuza University of Iaşi
• 2016 University of Stuttgart
• 2015 University of Patras / Vrije Universiteit Amsterdam
• 2014 University of Erlangen-Nurnberg / Fraunhofer IIS
• 2013 National University Singapore / Portland State University
• 2012 University of Glasgow
• 2011 ETH Zurich
Participarea din acest an a fost posibilă cu suportul proiectului EBSIS.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here