Veşti bune pentru şoferii care primesc amenzi

0
1604

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat astazi Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale care prevede majorarea perioadei în care persoanele pot plăti valoarea amenzilor la jumătate. Legea îşi propune eficientizarea şi facilitarea procesului de achitare a contravenţiilor.

Astfel, amenzile de circulaţie pot fi plătite la jumătate în 15 zile lucrătoare în loc de 48 de ore, asa cum este acum.

„Prezenta lege reglementează măsuri pentru facilitarea achitării amenzilor contravenţionale prin constituirea unui cont unic de plată şi simplificarea procedurilor de urmărire a încasării amenzilor. (…) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal”, se arată legea adoptată decizional de Camera Deputaţilor pe 27 iunie şi promulgată astazi, 20 iulie, de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea va intra în vigoare după trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică săptămâna viitoare.

Actul normativ mai prevede deschiderea unui cont unic la Trezoreria Statului unde vor fi centralizate toate sumele încasate din amenzi.

„Pentru scopul prezentei legi:
a) se constituie un cont unic deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenţionale;
b) se reglementează obligaţia utilizării unei serii de evidenţă unică a proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, denumit în continuare proces-verbal de contravenţie;
c) se instituie titlul de creanţă electronic cuprinzând datele din procesul-verbal de contravenţie, stabilite de prezenta lege;
d) se constituie sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice”, potrivit sursei citate.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here