La mulţi ani AMBULANŢEI Iaşi! 28 iulie este Ziua Naţională a Ambulanţei din România

0
4371

Sărbătoarea din acest an este cu atât mai specială fiind an centenar și împlinindu-se 112 ani de la data când în București a devenit operațională “Prima Ambulanţă” din România.

Pe 28 iulie 1906 prof. dr. Nicolae Minovici a pus bazele societății de salvare din București sub deviza “Totdeauna și tuturor, gata pentru ajutor!”, echipajul fiind îndrumat și coordonat direct de prof. fondator, format din vizitiu și sergent de oraș utilizând o trăsură trasă de cai și începându-și activitatea într-o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviței.

De la acel iulie 1906 au trecut 112 ani

Moștenirea lăsată de profesorul Dr. Minovici a fost preluată de generații și generații de oameni dedicați, care nu numai că au dus mai departe visul profesorului Dr. Minovici, ci au și contribuit la permanenta lui îmbunătățire și dezvoltare. În timp, trăsura trasă de cai a ajuns să fie înlocuită de autosanitare moderne pe care își desfășoară activitatea personal angajat și voluntar, pregătit după standardele internaționale profesionale.

Astăzi, activitatea se desfășoară în sistem integrat public de urgență dotat cu cele mai moderne echipamente medicale, utilizate de personalul care lucrează cu pricepere și dăruire în acest domeniu.

În cei 112 ani de existență, Serviciul de Ambulanță a devenit unul dintre cele mai solicitate servicii din domeniul sănătății și principal segment al asistenței medicale de urgență și transport sanitar în prespital.

„Seviciul de Ambulanță Județean Iași asigură asistenţă medicală publică de urgență prespitalicească în județul Iași la o populație de 919.049 locuitori, pe parcursul anului 2017 efectuându-se 129.783 de solicitări și s-au parcurs 3.736.504 kilometri intervenind cu Ambulanțe de tip C2 ( ambulanţier, asistent, medic), de tip B2 (ambulanţier, asistent ) de tip A1/ A2 ( ambulanţier / asistent) și de tip ACD (ambulanţier și medic). La data de 28 iulie 2018 va avea loc un eveniment marcant la Alba Iulia în Cetate, ce adună la un loc reprezentanți ai Ambulanțelor județene din toată țara. Iașul va fi reprezentat de un echipaj medical de urgență cu o autosanitară de tip B și o delegație din partea conducerii și a angajaților Serviciului de Ambulanță. Manifestarea va fi una deosebită cu participarea oficialităților locale și centrale a reprezentanților Serviciilor Publice de Ambulanță, la deschidere se va intona Imnul României urmat de Imnul Ambulanței, se va prezența istoria Ambulanței, decorarea Serviciilor de Ambulanță, prezentarea tipurilor de ambulanțe din flotă națională a Serviciilor Publice de Ambulanță. Ceremonia se va închide cu Imnul Ambulanței urmat de un salut exprimat de convoiul de ambulanțe prin folosirea sistemelor acustice și luminoase timp de 1 minut și cu revenirea coloanei de ambulanțe în Cetate. Acum, la ceas aniversar, în an centenar, un gând bun se îndreaptă către toți cei care fac parte sau au făcut parte în trecut din această mare familie. La mulți ani, stimați colegi! La mulți ani, Ambulanța! La mulți ani, Ambulanța Iași!, a precizat asistentul medical principal Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here