Nu neglijați înțepăturile de țânțari!

0
2473

Ţânţarii pot transmite virusul West Nile! A apărut primul caz la Iași iar la nivel național sunt deja 6 pacienți. Anul trecut șase persoane şi-au pierdut viaţa iar autorităţile au fost nevoite să testeze tot sângele donat pentru că au fost confirmate zeci cazuri de infecție cu West Nile.

3 lucuri pe care e bine să le știți: cum se transmite, cum se manifestă și cum poate fi prevenită:
1. Virusul este specific regiunilor tropicale si temperate. (A fost descoperit în anul 1937 in districtul West Nile din Uganda.)
2. Pe continentul European virusul West Nile a fost adus de păsările migratoare infectate in Africa. (peste 110 specii de păsări pot fi infectate)
3. Principala cale de transmitere la om este înțepătura de țânțari.
4. Transfuziile pot fi o sursă de infecție.
5. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sărut)!
6. Practic orice persoană (indiferent vârstă) înțepată de țânțari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile însă
7. Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăveasca de la o singură înțepătură este totuși redusă.
8. 90% dintre cei infectați nu prezintă simptome.
9. Manifestările pot fi diverse: de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită.
10. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
11. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.
12. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni.
13. Efectele neurologice pot fi permanente.

Rețineți:
1. 4 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsaturi, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țântar.
2. Este necesară spitalizarea pacientului și tratarea cu medicație intravenoasă.
3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
4. În cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește după 7-10 zile chiar în absența unui tratament dar limfadenopatia până la 2 luni.
5. Prevenția este cea mai bună alternativă:
a) Evitați înțepăturilor de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau
b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.
c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!)Țânțarii pot înțepa și prin haine. (Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemetrhin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.)
d) Ulitizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteți limita înmulțirea tânșarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor.)


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here