Motociclete cu defibrilator, oxigen şi trusă de resuscitare, la SMURD Iaşi

0
394

Motocicletele SMURD sunt destinate zonelor aglomerate din oraş, cu scopul de a acorda primul ajutor victimelor accidentelor, până la sosirea ambulanţei . „Şi dacă câştigăm trei minute la intervenţie, mai ales la un stop cardiac, dăm o şansă la viaţă în plus unui om aflat la nevoie”, a subliniat secretarul de stat Raed Arafat. Valoarea unei motociclete SMURD se ridică la aproximativ 20.000 de euro. Motociclete vor acţiona cu precădere pe raza municipiului Iaşi, dar vor ieşşi pe principalele artere din judeţ. Una dintre motociclete va fi amplasată la Prefectură, cealaltă la Râpa Galbenă. Şi Consiliul Judeţean vrea să achiziţioneze o motocicletă pentru intervenţii medicale, dar şi un ATV.

Astăzi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a organizat festivitatea de operaţionalizare a celor doua motociclete SMURD intrate recent în dotarea instituţiei. La festivitate au participat secretarul de stat dr. Raed Arafat, inspectorul general al IGSU – general de brigadă Dan Iamandi, prefectul Iaşului – Marian Şerbescu, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa. Iaşul este cel de-al cincilea oraş din ţară care a fost dotat cu astfel de vehicule. „Motocicletele nu sunt o invenţie în România căsa fie folosite în sistemul medical de urgenţă; sunt folosite în alte ţări şi dau exemplu Marea Britanie, dau exemplu Ungaria, Israel. Din informaţiile pe care mi le-au dat colegii din Israel, acolo există în jur de 500 de motociclete care sunt folosite pentru acordarea primului ajutor”, a declarat secretarul de stat dr. Raed Arafat.

Vor acorda primul ajutor până la sosirea ambulanţei

Motocicletele SMURD sunt destinate zonelor aglomerate din oraş, iar scopul lor este de a acorda primul ajutor victimelor accidentelor, până la sosirea ambulanţei. Şi dacă câştigăm trei minute la o intervenţie, mai ales la un stop cardiac, dăm o şansă în plus la viaţă unui om aflat la nevoie”, a subliniat secretarul de stat Raed Arafat.

Motocicletele sunt dotate adecvat, astfel încât paramedicul să poată să facă tot ce trebuie pentru acordarea primului ajutor. Vehiculele au inclusiv defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare, bandaje. „Le veţi vedea pe drumuri, s-ar putea să fie trimise amândouă la un incident, s-ar putea să fie trimisă una şi după să apară o ambulanţă, normal că întotdeauna va trebui să apară după ele o maşină care să preia cu echipajul ei pacientul ca să îl transporte la spital. Dar mai au un rol… Dacă sunt primii sosiţi, ei pot să transmită informaţii valoroase dispeceratului, iar la dispecerat să se ia decizii suplimentare pe baza informaţiilor care vin de la primul sosit la faţa locului, care este paramedicul de pe motocicletă, a mai adăugat secretarul de stat Raed Arafat. Acesta a transmis şi un mesaj paramedicilor care vor conduce motocicletele. „Nu pot decât să vă urez succes, să aveţi grijă de voi când mergeţi cu aceste motociclete. Atenţie mare, astfel încât să puteţi voi să salvaţi cât mai multe vieţi, să nu deveniţi voi victimele unui accident cu motocicletele”, a spus Arafat.

Cum va funcţiona comunicarea între echipaje

Dispecerizarea va fi asigurată de dispeceratul integrat ISU SMURD, SAJ, ca şi pentru celelalte echipaje ale ambulanţei sau ale SMURD-ului. Asta înseamnă că în fiecare zi vor putea interveni atât la cazuri de accidente, de traume, cât şi la cazuri medicale de exemplu, un pacient cu o situaţie gravă de tipul stopului cardio respirator. „Paramedicul poate ajunge pe motocicletă. Apoi este trimis un echipaj care poate prelua pe acel om la care resuscitarea începe rapid cu o echipă avansată, cu medic, cu asistent. Partea medicală va fi susţinută, ca şi pentru celelalte echipaje SMURD, de către UPU de la Spitalul Sfântul Spiridon, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoieşu, coordonator SMURD Iaşi.

Motociclete vor acţiona pe raza municipiului Iaşi, dar asta nu înseamnă că nu vor ieşşi pe principalele artere din judeţ. „După cum ştim, accidentele cele mai multe se întâmplă în zona Leţcani. E foarte posibil ca la accidente care se vor întâmpla în zona Valea Lupului – Leţcani prima care va ajunge poate fi o motocicletă care pleacă de la locaţia de la Râpa Galbenă şi apoi va veni ambulanţa în sprijin. Sperăm ca motocicletele să fie acceptate de participanţii la trafic şi lăsate să treacă, dacă au sirenele şi girofarul în funcţiune, sprijinite chiar”, a mai adaugat Diana Cimpoieşu.

Una dintre motociclete va fi amplasată la Prefectură, cealaltă la Râpa Galbenă, cel mai probabil la Casa de Cultură a Studenţilor. „Trebuie să stea între intervenţii într-o locaţie, aşa cum stau astăzi în punctele de intervenţie. Sunt patru paramedici pentru fiecare motocicletă şi vor lucra prin rotaţie. Ei au experienţă, au lucrat pe maşini SMURD”, a mai declarat Diana Cimpoieşu.

CJ va cumpăra încă o motocicletă şi un ATV

După festivitatea de operaţionalizare a noilor motociclete SMURD, conducerea Consiliul Judeţean a declarat că intenţionează să achiziţioneze o motocicletă pentru intervenţii medicale rapide, care va fi predată Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi (ISU). Alături de celelalte două vehicule, şi această motocicletă va internevi în cazuri de urgenţă pe toată raza judeţului Iaşi. Prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din subordinea Consiliul Judeţean intenţionăm să achiziţionăm un autovehicul de intervenţie rapidă care va asigura accesul în cel mai scurt timp posibil chiar şi în cazul în care se întâmplă ca motocicletele predate de Ministerul Afacerilor Interne să fie indisponibile. Totodată, avem în vedere şi dotarea SMURD cu un ATV, care va permite intervenţia cadrelor medicale şi în condiţii greu accesibile”, a precizat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.

Proiectul de hotărâre pentru achiziţionarea unei motociclete ar urma să fie va fi supus dezbaterii şi aprobării plenului CJ în şedinţa din luna august.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here