Festivalul Național de Folclor ”Mugurașii”, ediția a VII-a, la Școala Gimnazială Prisacani

0
719

În data de 19 august 2018, Școala Gimnazială Prisacani a organizat Festivalul Național de Folclor ”Mugurașii”, ediția a VII-a. Festivalul a urmărit stimularea tinerilor în vederea păstrării, transmiterii şi revigorării folclorului românesc, a datinilor şi obiceiurilor populare româneşti, promovând folclorul  muzical – coregrafic autentic.

Obiectivele festivalului au constat în formarea unor abilităţi de manifestare a personalităţii prin cântec, dans, costum şi obicei popular, cultivarea încrederii şi respectului de sine prin activităţi cultural – artistice, dezvoltarea spiritului de echipă, a colaborării între şcolile implicate în proiect şi promovarea multiculturalităţii.

Ediția din acest an s-a bucurat de prezența pe scena prisăcăneană a 23 de ansambluri și soliști din 5 zone folclorice: Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat și Transilvania, respectiv 16 județe ale țării. De asemenea, ne-am bucurat și de o prezență internatională, prin participarea a trei ansambluri folclorice de pe celălalt mal al Prutului, din Suhuluceni, Abaclia și Măcărești, Republica Moldova. A fost un schimb de experiență util și interesant la care au participat peste 500 de elevi, care a avut ca ca scop promovarea comunității Prisacani, a folclorului autentic, precum și realizarea unui schimb de experienţă între şcoli.

Activitatea a debutat cu tradiționala paradă a portului popular pe traseul școală – primărie, moment de o frumusețe aparte, în care locuitorii comunei au putut admira costumele populare specifice zonelor participante.

În acest an, marcăm Centenarul Marii Uniri și nu trebuie să uităm că tradițiile, folclorul și obiceiurile populare sunt valori inestimabile care definesc un popor, făcându-l unic și statornic în ciuda scurgerii timpului. Prin promovarea acestor valori, Festivalul “Mugurașii” creează o punte peste timp și contribuie la transmiterea obiceiurilor populare generațiilor viitoare. Hora prieteniei și a bucuriei de pe stadionul comunei, pe conturul ”României mari”, a confirmat faptul că, la împlinirea unui veac de la Marea Unire, generația de la 1918 a dat dovadă de sacrificiu și de solidaritate pentru împlinirea idealului național, spre a putea ”privi cu încredere în viitor”, după cum afirma însuși regele Ferdinand I Întregitorul.

Inedit este şi faptul că evenimentul folcloric din acest august s-a individualizat în raport cu edițiile precedente printr-o creștere a numărului de participanți, dar și a calității spectacolelor prezentate.

După deschiderea festivă, a urmat secțiunea de interpretări, evoluţia formaţiilor și a soliștilor de muzică populară fiind recompensată cu diplome de excelență, respectiv cu premii speciale pentru promovarea tradițiilor și cu trofee pentru promovarea folclorului românesc, pentru originalitate, respectiv pentru cel mai frumos costum popular.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here