Drama unui fotograf ieşean care va fi evacuat din camera de cămin. Marius Florescu are expoziții în Europa, dar viața de artist nu aduce banii de chirie

0
1584

Un tânăr fotograf din Iași se zbate să supraviețuiască într-o cameră de cămin, din care va fi evacuat o dată cu începerea anului universitar.

Marius Nicolae Florescu, căci despre el este vorba, va trebui să o elibereze în curând camera de cămin din Campusul Tudor Vladimirescu și va ajunge în stradă.

Chiar dacă a expus în țară și peste hotare, veniturile sale nu îi permit să trăiască decent și să-și închirieze o locuință, pentru că temerarul artist se confruntă cu o problemă de viață și de moarte.

A crescut în orfelinate până la 23 de ani, neavând norocul de a crește în sânul unei familii obișnuite, cu mamă, tată și frați. Cei care l-au adus pe lume n-au vrut să mai știe de el.

“Din ceea ce se spune în dosarul care a fost întocmit de către comisia din spitalul din Piatra Neamț, unde am fost abandonat, cei care m-au adus pe lume s-au folosit de niște date false , fictive astfel să-și piardă urma. Numele meu, Marius Nicolae Florescu, mi-a fost pus în spital de către comisie” a spus Marius.

Deși viața i-a zâmbit în proporții mici, cu o voinţă de fier, a reuşit să-şi facă un rost pe acest pământ. Talentul și dragostea pentru fotografie i-au fost descoperite încă din copilărie.

“Eram la orfelinat pe atunci, la 10 ani am primit un pachet cu ajutoare. În el am văzut pentru prima dată un mini aparat foto. Acel aparat a fost un dar cu care mai apoi am reușit să transpun elemente frumoase în fața lentilei.” ne povestește artistul ieșean.

Marius Florescu are maladia Wilson. Afecțiune ereditară, foarte rară legată de o acumulare de cupru în țesuturi și organe în special în ficat și encefal. Această boală i-a fost descoperită la o vârstă fragedă.

“Eram într-o excursie cu colegii de la centru. Părăsisem pentru prima dată România. Într-una din zile, aflându-mă în autocar, am început să mă simt foarte rău. Nu mai puteam să respir. M-au dus la spital și acolo au descoperit că am această boală. După ce m-am întors în țară am stat un timp în Spitalul de Recuperare. A fost o lovitură grea, dar atâtat timp cât nu mă abat de la regim și nu consum vicii totul e normal.”

Singurul tratament pe care îl poate primi în România este unul de susținere, cel de vindecare fiind indisponibil. Maladia de care suferă nu îi permite să efectueze orice fel de muncă, căci sunt excluse condițiile grele sau mediile toxice.

“Eu am restricţii pe piaţa muncii, din cauza bolii incurabile. Am trimis în nenumărate rânduri CV-uri, sper să fiu băgat în seamă. Pot lucra în domenii uşoare, cum ar fi: tipografie-legătorie, bibliotecar, muzeograf, chiar fotograf. Aş face orice, dar în limita impunerii unor restricţii pe piaţa muncii.”, explică Marius pentru JRI.ro.

Marius Nicolae Florescu este licențiat la două facultăți, mai are două mastere, dar arta fotografică este pasiunea vieții sale și asupra ei s-a concentrat în ultimul timp. Până în prezent a avut peste 20 expoziţii personale, prima având loc la Palatul Brukenthal din Sibiu în 2004.

În 2010 a avut o expoziție la vestitul muzeu parizian Luvru. Imaginile au fost realizate cu un aparat Nikon, luat la mâna a doua din amanet. Înainte de a părăsi orașul iubirii a fost anunțat de către cei de la muzeu că, celebru cuplu Angelina Jolie și Brad Pitt, i-a apreciat munca și a cumpărat o imagine.

“Fotografia pe care ei mi-au cumpărat-o întruchipează chipul unui copil. Imaginea este realizată în cartierul Dallas din Iași. Un cartier dezorganizat cu foarte multe familii sărace, cu o situație precară. S-a întămplat să ma aflu prin zonă, cu un prieten, și am reușit să acaparez cu ajutorul obiectivului chipul acelui copil. Pe moment, am fost foarte încântat că mi-a fost apreciată fotografia de cei doi. Am prmit și o sumă destul de bună, 100 și ceva de euro.” a povestit Marius.

Acum, fotograful din Iași este în mijlocul unui turneu internațional. “În prezent mă aflu în turneul fotografic “Fețe din umbră” cu începere din orașul Piatra Neamț, Timișoara, Cluj și București. Urmează apoi să ajung și în afara țarii la Torino, Berlin și prin confirmarea unui răspuns, în Danemarca”, a mai spus artistul.

Pentru o mână de ajutor, Marius Florescu are actele la Primărie depuse pentru o locuinţă socială din 2007, dar nici până astăzi nu a primit niciun răspuns. Mai așteaptă doar donaţii de la binevoitori pentru a-și găsi un loc de cazare, o cămăruţă ceva, cu o chirie decentă în contul: RO19BACX0000000630386000 (deschis la UniCredit Tiriac Bank, titular Marius Nicolae Florescu).


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0003413352{main}( ).../index.php:0
20.0004414824require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.661366297592require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.675566342184include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
50.964368726624locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
60.964368726720load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
70.964568737176require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
80.988468836688td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
90.988768853280td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
101.033368900728td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here