Conferințele Centenarului: „Generalul Berthelot și Misiunea Franceză la Iași, 1916-1918”

0
777

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași continuă seria de conferințe din cadrul Proiectului „Ciclul de Conferințe Centenar”, aprobat și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) prin Programul Centenar, în comuna Scânteia (județul Iași).
Prof. univ. dr. Florin Cîntic, istoric, director al Direcției Județene Iași a Arhivelor Naționale ale României va susține conferința „Generalul Berthelot și Misiunea Franceză la Iași, 1916-1918”, joi, 18 octombrie 2018, ora 11.00, la Căminul Cultural din comuna Scînteia.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Scînteia și Biblioteca comunală Scânteia.
Conferința vă arăta care a fost perspectiva adoptată de Generalul Henri Berthelot asupra evenimentelor desfășurate la Iași și în ceea ce mai rămăsese din România, în perioada 1 octombrie 1916 și martie 1918 așa cum este ea reflectată în jurnal, în corespondență și în rapoartele militare secrete ale generalului. După intrarea României în război, în urma dezastrului militar, Franța va constitui, la rugămintea guvernului român, o misiune militară și sanitară pentru ajutorarea României. Aceasta este instalată la Iași, sub comanda generalului Berthelot, și va avea un rol decisiv în război și în respingerea trupelor Puterilor Centrale până în martie 1918, când guvernul Marghiloman semnează o pace separată cu Germania și Austria, care determină retragerea Misiunii Franceze.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here