Lețcani in zi de sărbătoare

0
1015

Mâine,26 octombrie, se anunță mare sărbătoare la Lețcani. Începând cu ora 15,00, primarul Stelian Turcu vă invită pe stadionul localității pentru a sărbători Ziua Satului Lețcani. În zi festivă, la 502 ani de atestare documentară și 100 de ani de la Marea Unire, autoritățile locale au invitat artiști renumiți pentru un program special:Trupa HAIDUCII, Ana-Maria Ababei, Claudia Martinică, Cosmina Cruceru Grigoraș, Ana Maria Ignat.

Ca orice localitate din România și Letcaniul are o istorie în spate, informații relevante fiind încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Pe atunci, comuna purta denumirea de Cucuteni, făcea parte din plasa Stavnicul a județului Iași și era formată din satele Cucuteni, Cogeasca Veche, Hăsnășeni, Lițcanii Vechi, Brătuleni, Scoposeni, Dârjeni, Bogdănești, Horleștii Catolici și Horleștii Domniței, având în total 3270 de locuitori.
În 1931, comună a fost desființată, satele ei trecând la comună Dumești, situația fiind însă temporară, satele separându-se din nou și comuna reapărând sub numele de Lețcani.
În 1950, comuna a fost transferată raionului Iași din regiunea Iași, iar în 1968 a revenit în alcătuirea actuală, la județul Iași, reînființat.
În comună Lețcani se află monumente de arhitectură de interes național: Biserica „Sfinții Arhangheli” din satul Cucuteni, datând din 1622 și Biserica Rotundă „Sfântul Dumitru” (1802) din satul Lețcani.
Alte 6 obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Iași ca monumente de interes local. Unul dintre ele este un sit arheologic, aflat în vatra satului Lețcani la 100 m de biserică și care cuprinde așezări din neolitic (cultură Starčevo-Criș), neoliticul târziu (cultură ceramicii liniare), eneolitic (cultură Cucuteni, trei așezări corespunzătoare fazelor A, AB, respectiv B), Epoca Bronzului Târziu (cultură Nouă), perioada Halstatt, secolele al III-lea–al IV-lea e.n. (epoca daco-romană) și secolul al XVIII-lea.
Celelalte cinci obiective sunt monumente de arhitectură: gara Lețcani (sfârșitul secolului al XIX-lea), Biserica „Sfântul Spiridon (1802) din satul Lețcani, mai târziu rebotezată în biserica Sf Dumitru, Biserica „Schimbarea la Față” (1777) din satul Cucuteni, Biserica „Sfântul Spiridon” (secolul al XVIII-lea) din satul Cogeasca și Biserica „Nașterea Sfântului Ioan” (1848) din Cogeasca.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here