S-a votat: Polițiștii și militarii vor primi ajutor de stat pentru ratele la casă

0
897

Militarii și polițiștii vor putea folosi compensația lunară primită pentru chirie în scopul achitării ratelor pentru cumpărarea unei locuințe, au decis, luni, senatorii prin aprobarea unui proiect de lege în acest sens.

Proiectul de lege a fost adoptat la al patrulea raport întocmit de comisiile de specialitate pentru că anumiți parlamentari ar fi dorit ca de o astfel de prevedere să beneficieze și funcționarii cu statut special din penitenciare. În cele din urmă, această categorie de funcționari a fost eliminată din lege.

Pentru aprobarea și acestei din urmă categorii, amendamentele respective ar fi trebuit aprobate și de Camera Deputaților, iar abia apoi legea putea fi trimisă la promulgare. Cum proiectul a fost adoptat deja de Camera Deputaților, acum, după votul de la Senat, ar urma să fie trimis președintelui Iohannis pentru promulgare.

Militarii și polițiștii au dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază, respectiv din solda lunară, dacă sunt numiți în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nu dețin locuință proprietate personală în acea localitate, inclusiv soția sau soțul și nu li se poate asigura spațiu de locuit corespunzător.

Proiectul aprobat stabilește că polițiștii și militarii care contractează un credit ipotecar destinat achiziţionării unei locuinţe își pot folosi compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie acordată nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar.

Proiectul mai stabilește că polițiștii și militarii trebuie să justifice sumele cu un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe.
De asemenea, beneficiarii care îndeplineau condițiile pentru compensație de chirie, dar au renunțat sau nu au optat pentru acest drept, având în derulare un credit imobiliar, pot primi compensație pentru plata ratelor.
Din lege a fost eliminat un amendament care stabilea că militarii și polițiștii beneficiază de această măsura doar pentru achiziționarea unei locuințe de-a lungul carierei.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here