De mâine, vom avea la Iași Muzeul Militar Ștefan cel Mare

0
860

Sâmbătă, 10 noiembrie, la Cercul Militar Iași va fi inaugurată o filiala a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. Această va purta numele de Muzeul Militar Ștefan cel Mare Iași.

În cadrul evenimentului, asociația „Dar Development” va prezența proiectul „Sub semnul infinitului vertical”, proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin programul dedicat manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și a Primului Război Mondial.

Proiectul constă în replicarea în mai multe locuri a unui eveniment de celebrare a Centenarului României Mari, care include expunerea simultană unor cărți-obiect de mari dimensiuni și a unei prezentări multimedia.

Realizarea acestei instalații vizuale a presupus cooperarea cu un grup de artiști vizuali și consultanți istorici. Partenerii Asociației „Dar Development” în acest proiect sunt Arhivele Naționale ale României, Muzeul Municipal Iași și Compartimentul Centenar din cadrul Primăriei municipiului Iași, Muzeul Național al Unirii și Departamentul „Albă Iulia unește România 1916-1918” de pe lânga Consiliul Județean Albă, precum și Institutul Cultural Român.

„Proiectul își propune să pună în lumina soldații așezați de destin laolaltă sub semnul infinitului vertical pe teritoriul pe care îl numim astăzi România. Iașul, care a jucat un rol determinant în desfășurarea Primului Război Mondial, face parte din parcursul proiectului sub semnul infinitului vertical alături de București și Albă Iulia, la care se adaugă Viena și Heidelberg. Expunerea de la Iași va fi completată cu câteva piese de artă textilă realizate de conf. univ. dr. Daniela Frumuseanu de la Universitatea Națională de Arte din București”, au precizat organizatorii evenimentului.

Programul va cuprinde oficierea serviciului religios, alocuțiuni, momente omagiale, tăierea panglicii inaugurale, precum și vizitarea expozițiilor permanente și temporare. Un moment deosebit va fi omagierea domnului colonel în retragere Mihai Cruceanu, care sâmbata va împlini frumoasă vârsta de 100 de ani, fiind unul dintre puținii centenari în viață ce a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.
Un alt moment va fi donarea unei replici a Drapelului de lupta al Regimentului 15 Infanterie Războieni de către elevii Școlii Gimnaziale Paradis din Iași.

Festivitatea este organizată de Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, cu sprijinul Primăriei municipiului Iași, Consiliului Județean Iași și a partenerilor proiectului.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here