1 Decembrie-Centenarul Marii Uniri

0
775

Peste 10.000 de ieșeni au participat astăzi, în piațeta Palatului Culturii, la manifestările organizate de Primăria Municipiului Iași cu ocazia Zilei Naționale.

„Cu 100 de ani în urmă, istoria ne-a oferit o șansă! Șansa de a fi mari, de a deveni puternici și bogați, șansa de a reprezenta o forță în Europa, șansa de a deveni cu adevărat mândri că suntem români!
Și am avut toate condițiile pentru a fi mândri! Înaintașii noștri moldoveni, valahi și ardeleni au luptat și și-au dat viața pentru a păstra identitatea acestui neam, tradițiile, limba și credința creștină!
Noi, ieșenii, avem motive în plus să fim mândri! Capitală istorică a provinciei Moldovei și capitală a Țării în Războiul de Reîntregire, capitală a spiritualității românești, având prima universitate din țară și primul teatru național, fiind leagănul Junimii cu un premiu Nobel acordat ieșeanului George Emil Palade – acestea sunt câteva argumente suficiente pentru a fi cu adevărat mândri, dar și pentru a avea așteptări mari. Noi, ieșenii, am dat totul pentru România și merităm o Românie de care să fim mândri cu toții!
La 100 de ani de la Marea Unire, România trebuia să fie o Țară a marilor proiecte, a marilor reușite, a marilor personalități, a marilor ambiții! O România a tuturor românilor, a bunilor români, indiferent de limbă, etnie sau religie”- a declarat primarul Mihai Chirică.

Evenimentul a inclus concertul de muzică populară „Noi suntem români”, manifestările oficiale (Te Deum și alocuțiuni din partea IPS Teofan, PS Gherghel și primarului Municipiului Iași, Mihai Chirică), depunerea de coroane la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și defilarea forțelor armate.

După aceste manifestari, pe scenă au revenit artiștii de muzică populară, iar autoritățile locale au oferit masa tradițională.

De la ora 17.15, a avut loc retragerea cu torțe a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii
Tot în această seară a fost aprins sistemul de iluminat festiv în Iași. Pe Pietonalul Ștefan cel Mare a fost amenajat un tunel al luminilor, care reprezintă poartă de intrare în Orăşelul Copiilor. Mii de ieşeni au asistat la aprinderea luminiţelor de către un grup de copii.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here