S-a stins din viaţă Emil Brumaru

0
464

Sâmbătă, 5 ianuarie, la ora 23,35, poetul Emil Brumaru s-a stins din viaţă. Joi seara fusese internat în spital, în urma unui atac vascular cerebral. Deşi starea de sănătate i se îmbunătăţise, a intrat de două ori în stop cardiac şi, în final, în comă. „În noaptea asta, cu puţin înainte de miezul nopţii, poetul Emil Brumaru s-a retras în rezervaţia de îngeri. E greu să scriu, am amintiri cu el de peste 45 de ani. Pe la jumătatea anilor 70, cînd se năştea şi în mine un fel poet, dintre poeţii ieşeni ai vremii, îmi plăeau cel mai mult cei cinci din generaţia numită 70 – Petru Aruştei, Dan Laurenţiu, Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru. I-am scris în ordinea în care ne-au părăsit, m-au părăsit. M-am bucurat de apropierea lor, am scris despre ei, i-am iubit mult, îi iubesc şi acum. Emil împlinise de curînd 80 de ani şi era într-o formă de invidiat, cel puţin aşa mi se părea mie. Joi seara, a făcut un ACV, a fost internat la spital şi supus terapiei intensive, în după- amiaza de azi, îşi revenise, a spus poezii asistentelor, a mîncat, a glumit. După cîteva ore, a venit vestea că a avut două stopuri cardiace şi a intrat în comă. Am sperat totuşi într-un miracol. Nu s-a petrecut. La 23, 35 a plecat. A plecat, nu a murit, îngerii nu mor niciodată, se retrag numai în Rezervaţia de Îngeri”, a postat scriitorul Liviu Antonesei pe blogul său.

A renunţat la cariera de medic pentru poezie

Poetul Emil Brumaru s-a născut pe 25 decembrie1938 în Bahmutea, azi Mihailovca, Cimişlia, Basarabia.

A absolvit Liceul Naţional (în 1955), Facultatea de Medicină din Iaşi (1963), a fost medic la Dolhasca (1963-1975), iar din 1975 a renunţat la medicină pentru a se dedica exclusiv scrisului.

A debutat cu poezii în revista Luceafărul, apoi, cu două volume, ambele publicate în 1970 – Versuri şi Detectivul Arthur. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franţa, Anglia.

A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut – 1970, Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” (2001) – pentru Opera Omnia, Premiul de Excelenţă la ediţia a XXVI-a a Festivalului „George Bacovia”, 2005, pentru întreaga activitate scriitoricească. A publicat peste 40 de volume, singur sau volume colective.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here