Au început lucrările de mutare și reconstruire a porții Cimitirului Evreiesc

0
355

În cursul zilei de astăzi, 9 ianuarie, primarul Mihai Chirica a verificat lucrările de reconstrucție și mutare a porții Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari, lucrări începute luni, 7 ianuarie. Acestea sunt avizate prin autorizația de construire 1.192 / 19 noiembrie 2018, al cărei beneficiar este Comunitatea Evreilor din Iași, și sunt executate de o companie de construcții autorizată pentru astfel de intervenții.

Astăzi, în prezența edilului-șef, a fost stabilit noul amplasament al porții, iar lucrările pentru fundația acesteia vor demara joi, 10 ianuarie, urmând să fie finalizate la sfârșitul lunii mai – mijlocul lunii iunie. Noua poartă va avea o structură din beton, însă elementele arhitecturale de valoare au fost deja demontate și conservate, urmând să fie montate pe noua construcție.

Reamintim că actuala poartă a Cimitirului Evreiesc este o construcție care datează din anii ’80 ai secolului XX și a fost realizată în urma mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași.

Întrucât singura proprietate din zonă a Comunității Evreilor o reprezintă Cimitirul Evreiesc și parcarea aferentă, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. Poarta nu este monument istoric, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here