Primarii PNL preocupați de utilitățile din comune

0
946

La recenta intalnire a Colegiului Director Județean al PNL Iasi s-au fixat principalele obiective pentru 2019, acestea fiind stabilite impreuna cu primarii liberali şi preşedinții organizațiilor locale PNL din județul Iaşi.

„Susține Autostradă Unirii” şi „PNL aduce gazul românesc în casele românilor” sunt două campanii demarate de PNL, susținerea ieşenilor fiind prioritară în perioada următoare.

Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani:
”Racordarea locuințelor la gaze naturale, alături de racordarea la apă potabilă, canalizare, energie electrică, sunt indicatori clari privind calitatea vieții într-o comunitate, într-o țară dezvoltată. Acești parametri se reflectă și influențează ulterior gradul de educație, de școlarizare, de incluziune socială și așa mai departe.
Este un prim pas pentru creșterea calității vieții și mai ales pentru reducerea costurilor cu încălzirea și prepararea hranei în mediul rural.
Ne raportăm la condițiile din Vest, ne dorim să nu mai avem două treimi din gospodării, școli și dispensare comunale fără autorizații și cu toaleta în fundul curții și fără condiții de minim confort, iar posibilitatea de racordare la rețeaua publică de gaz trebuie să devină accesibilă oricărui român!
Din 2012 și până acum legislația a cam împiedicat autoritățile locale să poate iniția demersurile pentru extinderea rețelelor de gaz, dar în urma amendamentelor depuse de PNL, UAT-urile devin autoritate concedentă și pot concesiona serviciul public de distribuție a gazelor naturale terților sau își pot înființa serviciul propriu pentru acest lucru”


Ioan Alexa, consilier local Podu Iloaiei:
„Prin răspunsul oficial al Prefecturii Iași, am dovedit încă o dată gravele ilegalităti ale primarului Constantin Istrate și viceprimarului Costel Tcaciuc, dar și ale consilierilor care au votat hotărârea de consiliu în legătură cu care am sesizat autoritățile. Practic, Prefectura impune primăriei Podu Iloaiei să anuleze proiectul de hotărâre prin care primarul Istrate a vrut să angajeze printr-un acord-cadru un constructor pentru lucrări pentru care nu există nicio linie de finanțare. Cu alte cuvinte, primarul Istrate nu doar că e incapabil să acceseze fonduri guvernamentale sau fonduri europene, ci a urmărit să îi îndatoreze pe cetățeni numai-numai să bifeze și el ceva realizări până la momentul alegerilor care se apropie!
Iată că Prefectura spune clar că hotărârea luată în cadrul ședinței extraordinare trebuie revocată pentru că nu s-a respectat art. 45 din Legea 211/2001 a administrației publice locale, articol care spune că se adoptă cu votul majorității consilierilor locali în funcție hotărârile privind bugetul local și hotărârile privind contactarea de împrumuturi. Primarul Istrate a dus în eroare consilierii, bifând ca legală ședința, chiar dacă la ședință au lipsit mai mulți consilieri!
Voi urmări îndeaproape ca primăria Podu Iloaiei să pună în aplicare cele stabilite de Prefectură și sper că primarul Istrate va respecta legea de această dată! Ba mai mult, sunt convins că e rolul meu, în calitate de consilier local ales prin votul cetățenilor să am grijă ca legea și interesele acestora să fie respectate!”

Vlad Mihai Pintili, viceprimarul PNL al comunei Cristeşti:
„Deși în comuna noastră avem gaz de 14 ani, de atunci și până acum s-au făcut doar cateva mici extinderi la reţeaua de gaz, unele din resursele Primăriei iar cele mai multe din banii anumitor cetățeni care au dorit să-și creeze condiții și și-au permis financiar acest lucru. La finalul anului 2018, în Parlamentul României s-a votat legea 167/2018 și Legea offshore, care, pe scurt, spun că banii obținuți din exploatarea de gaze naturale și petrol din țara noastră să fie impozitați într-un anume fel, iar fondurile rezultate de acolo să intre într-un cont și să fie folosite pentru extinderi de rețele în toate localitățile din țară, mai simplu, prin primării, nu prin Ministerul Energiei, ca până acum.
În comuna noastră se va face un proiect de extindere rețea pentru toate localităţile. Cetățenii trebuie să vină la Primărie cu documente pentru a atesta faptul că doresc să aibă acces la gaz pe viitor”

Benoni Moruzi, primarul comunei Aroneanu, despre aducţiunea de gaz în comunitatea locală:
„În Iaşi, tot ce înseamnă marea infrastructură, aceasta se află pe partea dreaptă a malului Bahluiului. Ca să traversăm Iaşul prin bulevardul Chimiei până la Aroneanu, evaluarea costurilor era estimată la 1 milion de euro, bani pe care noi i-am aduna în cinci ani. Apoi vorbim de încă 1 milion de euro pentru investiţiile de pe raza comunei.
Astăzi suntem în faţa şansei ca un gazoduct să treacă prin comuna Aroneanu şi suntem printe cei care am reuşit să obţinem avizul de la Transgaz pentru a ne racorda la gazoduct. A fost actualizat studiul de fezabilitate pentru a ţine pasul cu noul proiect de hotărâre de Guvern, care stă agăţat pe site-ul Ministerului Energie din luna septembrie 2018, dar pentru care nu s-au elaborat normele metodologice de aplicare.
Noi, la Aroneanu, am lucrat deja studiul de fezabilitate după acel draft de pe site-ul Ministerului Energiei. Aşteptăm publicarea de îndată a normelor pentru a putea aduce utilităţile publice în comunitatate. Gazul poate duce la o viaţă mai bună pentru că, astăzi, locuitorii comunei sunt obligaţi la două variante: lemne, peleţi sau energia electrică, care este foarte scumpă”

Primarul PNL al comunei Trifesti, Alexandru Ivănucă, a anuţat că săptămâna trecută a fost lansată licitaţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în satele Trifeşti, Zaboloteni şi Hermeziu.
Proiectul este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală iar investiţia totală a fost estimată la 3,5 milioane lei. Durata contractului este de 12 luni, fiind formată din perioada de proiectare a lucrărilor – 3 luni şi perioada de execuție a lucrărilor – 9 luni.
“Realizarea acestei investiţii în comuna noastră va duce, printre altele, la îmbunătăţirea infrastructurii, a condiţiilor de viaţă şi a standardelor de muncă, menţinerea şi atragerea populaţiei în spaţiul rural dar şi atragerea potenţialilor investitori”, a subliniat Alexandru Ivănucă, primarul comunei Trifeşti.

Ion Tănasă, consilier local Popricani:
„Gradul de sărăcie şi lipsa de investiţii sunt de nepermis într-o comună traversată de un drum european. Ne aflăm în vecinătatea Municipiului Iaşi iar la graniţa dintre cele două unităţi administrativ-teritoriale, când păşeşti în comuna Popricani, efectiv simţi că ajungi într-o localitate din lumea a treia.
Valul cetăţenilor din comuna Popricani care au luat drumul străinătăţii este tot mai mare, iar forţa de muncă este deficitară, în timp ce administraţia PSD, prin politicile sale, ne-a făcut campioni la asistenţă socială.
Zilele acestea, comuna noastră a fost pusă la încercare de iarna grea, iar utilajele primăriei au fost scumpe la vedere. Am primit zeci de sesizări din partea cetăţenilor comunei, care au reclamat lipsa de reacţie a administraţiei locale în problema deszăpezirii. Au fost ambulanţe care nu au putut intra pe unele artere iar pacienţii au fost transportaţi pe braţe.
Nu asta este administraţia de care comuna Popricani are nevoie!”

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here