Direcția Agricolă Iași: Problema cormoranilor și stocurile de pește

0
314

Mâine, 28 ianuarie, la Direcția pentru Agricultură Județeana Iași, începând cu ora 10:00, Cătălin Platon – Preşedinte ROMFISH – Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie va detalia elemente legate de „Problema cormoranilor şi a pagubelor pe care le produc pisciculturii şi stocurilor de peşte din ape interioare şi mărilor”

„Semnalăm de mai bine de două decenii că piscicultură românească este ameninţată de creşterea populaţiilor de cormorani, pasăre care se hrăneşte exclusiv cu peşte şi care este protejată de legislaţia europeană în virtutea faptului că migrează. Deşi reglementările europene stabilesc protecţia până la “un nivel care să îndeplinească condițiile ecologice, științifice și culturale, țînând seama în același timp de condițiile economice și de recreere sau pentru a adapta populația acestor specii la nivelul respectiv”, nimeni nu reuşeşte să ne spună care este acest nivel. Şi, în acest mod simplu, de la o populaţie de circa 5000 de exemplare în anii ’60 avem, la nivel european, circa 1.800.000 de exemplare dintre care 100.000 sunt în România.

Cormoranul consumă zilnic până la un kilogram de peşte, uneori dintr-o singură înghiţitură. De obicei, sunt organizaţi în grupuri de 200 – 1000 de exemplare care vizitează zilnic fermele piscicole aflate la distanţe de până la 50 de kilometri de locul de cuibărire sau de adăpost. Asta înseamnă că zilnic, un fermier piscicol pierde între 200 şi 1000 de kilograme de peşte. În România există inventariată o populaţie de circa 80.000 – 120.000 de cormorani care stau circa 210 de zile dintr-un an în preajma amenajărilor piscicole. Asta înseamnă circa 21.000 de tone de peşte anual pierdute doar din cauza cormoranilor de către fermierii piscicoli, adică 2/3 din producţie. Şi în timp ce pentru agricultură se primesc 250EUR/ha pentru a lasă 10% din recoltă pe câmp pentru hrană pasărilor, în piscicultură, pentru a lăsă 66% din recoltă pentru hrană păsărilor nu se primeşte nimic.
Mai mult, problema cormoranilor şi a pagubelor pe care le produc pisciculturii şi stocurilor de peşte din ape interioare şi mări nu este o problemă românească, ci este una europeană” se arată în comunicatul Direcției pentru Agricultură Iași.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here