S-a votat amendamentul. De la 1 martie vor crește alocaţiile pentru copii

0
935

Veste bună! Amendamentul privind majorarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptat astazi cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere.
Astfel că de la 1 martie 2019, aproape se dublează alocaţiile pentru copii. In urmă adoptării amendamentului, de la 1 martie 2019, copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani vor primi câte 300 de lei pe lună, faţă de 200 cât primesc în prezent, iar copiii de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primesc acum.

„Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexă 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 ‘Asistenţă socială’ cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu dată de 1 martie 2019, majorarea alocaţiei de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 de lei”, a declarat iniţiatorul amendamentului, liberalul Robert Sighiartău.

Amendamentul privind majorarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere.

Pentru plata acestor alocaţii, bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu peste 2,1 milioane de lei.
Amendamentul fusese respis în comisiile de buget-finanţe.

Potrivit Legii nr. 61/1993, alocația de stat pentru copii este o formă de ocrotire acordată de către stat, fără discriminare, tuturor copiilor din România. De această alocație beneficiază toți copiii cu vârstă de până la 18 ani, dar și tinerii majori, cu condiția că aceștia să frecventeze cursurile învățământului liceal sau profesional. În cazul tinerilor care repetă un an școlar, nu se mai acordă alocația de stat, cu excepția situației în care aceștia sunt nevoiți să repete anul școlar din motive medicale.

Beneficiază de alocație de stat pentru copii și copiii cetățenilor străini, precum și ai persoanelor fără cetățenie rezidenți/rezidențe în România, în condițiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinții.

Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii stipulează că această se plătește „unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare”.
De asemenea, actul normativ prevede că această alocație să se poată plăti „și tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, în condițiile legii”.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here