Operaţie in premieră la Spitalul de Neurochirurgie cu cel mai performant robot din lume

0
492

Astazi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ajutorul celui mai performant robot din lume folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie. Operaţia efectuată în premieră naţională a fost urmărită la monitoarele amplasate in sală şi de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu.
Dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, a declarat presei că pacientul este un bărbat in varstă de 40 de ani, care, in urma unei căderi de la 7 m inăltime, s-a ales cu o fractură de coloană la nivelul vertebrei L2. El a fost operat în cursul dimineţii de marţi cu ajutorul Robotului Mazor X, spitalul din Iaşi fiind singurul din ţară, şi al doilea din Europa, care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie.

„Se face o fixare minim invazivă cu ajutorul unui robot medical. Montajul este lung şi presupune implantarea a opt şuruburi ce sunt fixate cu o tijă, toate fiind fabricate din titan. Durata de implantare a unui şurub este în medie de 1,5 minute, iar pentru aceasta se face o mică incizie pe sub piele. Pacientul îşi mişcă picioarele. Post operator, el va pleca in câteva zile acasă. Intervenţia efectuată cu ajutorul acestui robot are o acurateţe de 100%” , a precizat dr. Lucian Eva despre manevrele medicale făcute în sala de operaţie.

Intervenţia a fost făcută de o echipă condusă de prof. Cezar Popescu, formată din trei medici, doi bioingineri şi patru asistenţi medicali la două luni de la achiziţionarea robotului medical, primul din seria sa.
În această perioadă de timp, personalul medical şi cel tehnic a urmat cursuri de instruire cu specialişti din SUA şi Israel.

„Pentru neurochirurgia din Iaşi şi din ţară este un moment istoric pentru că viitorul în medicină în viitorii 10 ani cu siguranţă va fi robotica. Noi am reuşit cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale să implementăm un sistem robotic. El a fost achiziţionat contra sumei de 1,2 milioane de euro, o sumă nu mică, dar nici mare în comparaţie cu beneficiile pe care le aduce. Cel mai important este entuziasmul echipei medicale. Suntem nişte nebuni frumoşi la Iaşi care ne-am dorit întotdeauna să implementăm lucrurile inovative care au principal scop creşterea actului medical. Cel mai important pentru sistemul de sănătate este conceptul de valoare de bază în îngrijirile de sănătate care are pacientul ca partener al echipei medicale. Asta vrem să facem la Iaşi. Vrem ca pacienţii să simtă că sunt trataţi la nivel european”, a declarat managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi – dr. Lucian Eva.

Robotul Mazor X este un sistem care va da o siguranţă aproape de sută la sută chirurgului, având 6 grade de libertate a mişcărilor. El este unic nu doar în ţară, ci şi în lume ca versiune. În lume sunt 142 de roboţi, versiuni mai vechi. Robotul poate fi utilizat nu numai în ceea ce înseamnă patologie traumatică, tumorală, degenerativă, cât şi în diformităţi ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii.

„Mă bucur că la Iaşi lucrurile au început să se mişte în domeniul sănătăţii. Ministerul Sănătăţii doreşte să facă investiţii în aparatură medicală, echipamente, şi nu numai. M-aş referi şi la resursa umană. O parte putem să o instruim aici la Iaşi, altă parte în alte centre medicale astfel încât Iaşul să devină într-adevăr un pol al medicinei din România”, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, ministrul Sorina Pintea.

Si ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, prezent la Iasi in aceste zile, a declarat: „Mă bucur să văd materializarea planurilor de adopţie a înaltei tehnologii, cu atât mai mult cu cât astăzi avem o lansare în domeniul medical”
Acesta a mai declarat că a demarat discuţii cu reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie privind inceperea unor parteneriate privind programe din zona inteligenţei artificiale.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here