Fluvii europene: Sena și Rinul (Ediția a V-a a concursului organizat de Ziua Mondială a Apei)

0
516

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” și ApaVital SA Iași organizează vineri, 22 martie 2019, de la ora 12.00, la Filiala „Ion Creangă” (Casa Sindicatelor, Bd. Socola, nr. 134), cea de a cincea ediție a concursului de cultură generală dedicat Zilei Mondiale a Apei. Tema ediției din acest an este Fluvii europene: Sena și Rinul.

Concursul se adresează exclusiv elevilor din ciclul liceal (clasele IX-XII). Se pot înscrie și pot participa echipe din unitățile de învățământ preuniversitar din toată regiunea Moldovei, inclusiv Republica Moldova, formate din câte trei elevi (care pot fi și din clase diferite), coordonați de un profesor. O unitate de învățământ nu poate participa cu mai mult de un echipaj.
Concursul constă în două probe:
– un test grilă cu 20 de întrebări din tematica următoare: generalități despre orașele riverane (Rouen, Paris-poduri peste Sena, Strasbourg, Mainz, Köln, Düsseldorf, Worms, Konstanz, Rotterdam); literatură (Guillaume Apollinaire, Heinrich Heine, Jacques Prévert, Victor Hugo, Gérard de Nerval); pictură (Pierre-Auguste Renoir, Claude Monet, Constantin D. Stahi, William Turner, Alfred Sisley, Paul Cézanne); evenimente istorice importante legate de cele două fluvii.
– elaborarea unui eseu de 300 de cuvinte pe o temă dată.

Intenția de participare și numele elevilor din componența echipajelor se comunică prin e-mail, la adresa [email protected], până la data de 20 martie 2019. Aceeași adresă de e-mail vă stă la dispoziție și pentru alte informații.
Premiile pentru ocupanții primelor trei locuri în ordinea punctajului obținut sunt în bani și sunt acordate de ApaVital SA Iași (fondul total de premiere este în valoare de 2250 lei):
Locul I: fond de premiere 900 lei: 3 (300 lei/ participant).
Locul II: fond de premiere 750 lei: 3 (250 lei/ participant).
Locul III: fond de premiere 600 lei: 3 (200 lei/ participant).
Pentru ocupanții clasați pe următoarele locuri se vor acorda premii constând în obiecte și materiale promoționale. Profesorii coordonatori vor primi, de asemenea, obiecte din partea ApaVital.
Participanții înscriși în concurs sunt rugați să aibă asupra lor cartea de identitate în ziua concursului pentru a putea intra în posesia premiilor.

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual pe 22 martie și are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Este o zi în care reflectăm asupra importanței apei în viața noastră de zi cu zi, cât și să ne amintim de cei care nu dispun de resurse adecvate de apă potabilă. În multe dintre cele mai sărace părți ale lumii, alimentările cu apă potabilă sunt poluate și reprezintă un pericol constant pentru populație. O sumedenie de boli, multe dintre ele ducând la deces, sunt transmise prin apa contaminată, consumată de populație în lipsa unei alternative. Contaminarea apei este produsă de cele mai multe ori de acțiunile umane: deșeuri aruncate în apă, distrugerea habitatelor acvatice etc.
Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993. Sloganul pentru anul 2019 este „Apă pentru toată lumea” („W ater for all citizens”), însoțit de îndemnul Oricine sunteți, oriunde v-ați afla, aveți dreptul la apă!.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here