Curs unicat de alimentație sănătoasă

0
698

Mâine, 29 martie 2019, începând cu ora 08:00, la Școala Miroslava din județul Iași va avea loc prima oră de „Alimentație sănătoasă”, un opțional agreat de Inspectoratul Școlar Județean Iași, materie derulată în premieră națională în 20 de școli din muncipiul Iași și din câteva comune din județ, incluse în program. De aceste informații vor beneficia pentru moment circa 4.000 de elevi.

Este vorba despre un material realizat de prof.univ.dr. Veronica Mocanu (cadru didactic la UMF Iași, Catedra de Endocrinologie, Diabet și Nutriție).
Doamna Profesor Mocanu a observat că incidența cazurilor de supraponderalitate și obezitate în rândul populației școlare a crescut în ultimii ani, motiv pentru care a inițiat demersuri la nivelul ISJ Iași pentru a dezvolta un program de informare a elevilor și părinților acestora despre consumul corect de apă și alimente, dar și de reorientare către tradițiile alimentare și gătitul la domiciliu în contrapartidă cu consumul exagerat de alimente procesate, fast-food și dulciuri.

Acest demers este unic la nivelul sistemului de învățământ românesc mai ales prin prisma informațiilor științifice cuprinse în cele 32 de lecții care le vor fi prezentate elevilor, însă și prin prisma formei ludice de prezentare a termenilor folosiți pentru educarea alimentară a copiilor. Poveștile românești sunt folosite de inițiatoarea proiectului pentru a impune cunoștințele în rândul populației școlare. Pe lângă informații despre cantitățile de alimente care trebuie consumate, modalitatea de amestec în cadrul grupelor alimentare și importanța consumului de apă, lecțiile se vor axa și pe promovarea sportului și a educației fizice pentru întreținerea unui trup armonios și sănătos.

Adresabilitatea programului – copiii între 6 și 12 ani.
Experiența dobândită în cadrul proiectului arată că elevii învață repede să identifice diferențele dintre alimentele sănătoase și cele nesănătoase și tind să impună tuturor membrilor familiei, aceste noi cunoștințe obținute la școală.

Context – supraponderalitatea în rândul copiilor a crescut în ultimii cinci ani, de la 25 la 31%, iar obezitatea a cunoscut și ea o creștere alarmantă. Prin acest gen de educație timpurie a copiilor, studiile efectuate de studenții UMF Iași au arătat că supraponderalitatea înregistrează o stagnare în școlile incluse în proiect, iar în alte unități apare o ușoară scădere a incidenței obezității în rândul copiilor.

Parteneriatul încheiat de Fundația Tradiții Sănătoase cu mai mulți producători locali de fructe și legume va face posibilă prezentarea copiilor în cadrul orelor de alimentație sănătoasă a calității, formei, gustului și culorii pe care trebuie să le aibă un produs (românesc) hrănitor și bun de consum.

Mâine, 29 martie 2019, copiii de clasa I (7 ani) unde se va desfășura lecția de „Alimentație Sănătoasă” vor învăța să-și facă singuri sucuri sănătoase, să facă diferența între natural și artificial și să recunoască produsele naturale (neprocesate).

Organizator – Fundația Tradiții Sănătoase

Parteneri – Primăria Municipiului Iași
– Inspectoratul Județean Iași
– Primăria Miroslava
– Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, Iași
– Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași
– Direcția de Sănătate Publică, Iași
– Societatea Studenților Mediciniști, Iași

Susținători – Roade și Merinde
– ApaVital Iași

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here