Zonele calamitate din județul Bistrița-Năsăud au fost inspectate de ministrul Ioan Deneș

0
526

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, s-a deplasat vineri în zonele afectate de inundațiile din ultima perioadă, din județul Bistrița-Năsăud. Demnitarul a fost însoțit de directorul Administrației Bazinale de Apă Someș – Tisa, Ioana Diaconescu, de directorul Departamentului Dezvoltare, Investiții din cadrul Administrației Naționale ”Apele Române”, Vlad Marcoci și de primarii din zonă.

Menționăm că în perioada 15-17.05.2019 și 20-22.05.2019 în bazinul hidrografic Someș, pe raza localităților Beclean, Țigău, Sărățel, Domnești, Bârla, Sântioana, Budacu de Jos, a căzut ȋntr-un timp foarte scurt o cantitate mare de precipitații, care au generat creșteri de niveluri și debite pe cursurile de apă cu atingerea și depășirea cotelor de atenție și pericol la stațiile hidrometrice Budacu de Jos, Domnești și Viile Tecii. Ȋn toată această perioadă, specialiștii ABA Someș-Tisa au monitorizat debitele și nivelurile cursurilor de apă atât prin stațiile hidrometrice, cât și pe teren, pregătiți să intervină în orice condiții.

Primele zone vizitate vineri dimineață de ministrul Ioan Deneș au fost Valea Sărată și Meleș, din municipiul Beclean, inspectarea continuând cu zona podului din satul Țigău, pe valea Dipșa. Aici ministrul a discutat cu primarii aflați la fața locului despre lucrările de investiții necesare a fi realizate în zonele afectate de recentele inundații.

Ministrul a continuat deplasarea cu o vizită la firma Teraplast, situată aval de confluența râului Bistrița cu Râul Șieu. În 21.05.2019, în urma creșterii debitelor din amonte pe râul Bistrița și pe râul Șieu, în aval de confluența Bistriței cu Șieul, a avut loc revărsarea apei din albia râului Șieu în incinta companiei. Astfel, în decurs de 3 ore, angajații ABA Someș-Tisa au intervenit alături de angajații societății comerciale Teraplasat, pentru a efectua lucrări de apărare împotriva inundațiilor (baraje din saci de nisip). S-a realizat apărarea bazinului din cadrul Teraplast cu panouri și cu saci de nisip, dar și construirea unui dig din saci de nisip pentru apărarea platformei, pe o lungime de peste 800 de metri.

Următoarele puncte inspectate de Ioan Deneș au fost localitățile de pe râul Șieu – Domnești, Bârla și Sântioana, urmând apoi comuna Budacu de Jos, de pe Valea Budac. În aceste zone, ca urmare a precipitațiilor din perioadele 17-17 mai și 20-22 mai s-au înregistrat creșteri de debite, revărsare apei din albie, scurgeri de pe versanți, băltire a apei pe terenuri.

Ministrul Ioan Deneș a discutat cu primarii și reprezentanții autorităților locale propunerile de lucrări pentru punerea în siguranță a zonelor care au fost afectate în această perioadă de inundații:

  • „Înlăturarea efectelor produse de inundații și creșterea capacității de tranzitare a râului Dipşa la Lechința, județul Bistrița – Năsăud” care include lucrări de recalibrare și consolidare în localitatea Țigău, Chiraleș și aval loc Lechința. Valoarea estimată a investiției: 10,5 milioane lei/9,6 milioane lei. Capacități: recalibrări de albie 7 km, consolidări de mal 3.5 km și 10 km praguri de fund.
  • „Înlăturarea efectelor inundațiilor prin măsuri de stabilizare a albiei râului Șieu la Mărișelu, jud. Bistrița Năsăud” care include lucrări de recalibrare și consolidări de mal în localitățile Domnești, Mărișelu, Bârla și Sântioana. Valoarea estimată a investiției: 17,5 milioane lei/16 milioane lei. Capacități: 9 km de recalibrări de albie, 5 km de consolidări de mal, 12 praguri de fund.
  • „Înlăturarea efectelor produse de inundații pe Valea Budac la Budacu de Jos, jud Bistrița Năsăud” care include lucrări de recalibrare și consolidări de mal în localitățile Domnești, Mărișelu, Bârla și Sântioana. Valoarea estimată a investiției: 15 mil lei/13,5 mil lei. Capacități: 5 km recalibrări de albie, 3,1 km consolidări de mal, 10 buc praguri de fund.

”Pot să spun că județul Bistrița-Năsăud este unul din județele cele mai afectate de fenomenele hidro-meteo din săptămâna în curs și din săptămâna trecută. Problema a fost că după ce oamenii au trecut peste necazul și calamitățile de săptămâna trecută, după nici o săptămână, a venit, tot cam pe aceleași zone, o situație identică. Sigur că, deja, specialiștii au făcut o analiză pe baza proceselor verbale pentru situațiile de săptămâna trecută  în 9 zone calamitate din județ și mai sunt alte câteva zone, punctual, unde trebuie să facem regularizări și decolmatări. Săptămâna viitoare o să merg să am o discuție în Guvernul României, cu premierul Viorica Dăncilă și, în regim de urgență, din fondul de intervenție aflat la dispoziția guvernului, să fie alocată o sumă cât mai mare, ca să putem să rezolvăm aceste zone calamitate. Din analiza făcută pe baza proceselor verbale, este vorba de o sumă care depășește 100 de milioane de lei”, a declarat Ioan Deneș.

Ministrul apelor și pădurilor a prezentat concluziile acestei inspecții în cadrul conferinței de presă organizate la sediul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, eveniment la care a participat și prefectul județului, Ovidiu-Victor Frenț și Emil- Radu Moldovan, Președintele CJ Bistrița-Nasăud.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here