FOTO-VIDEO: Cunoscutul neurochirurg Alexandru-Vladimir Ciurea a conferențiat astăzi la UMF Iași

0
1089

Seria Conferințelor „Grigore T. Popa” a continuat în această lună cu prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, care a conferențiat astăzi în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, în fața unui auditoriu compus din studenți și cadre didactice dar și persoane interesate de subiectul în discuție.

„Este o onoare și o bucurie să-l avem alături de noi pe prof. univ. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, proeminent neurochirurg, un nume atât de cunoscut și iubit de studenți, colegi, dar mai ales de pacienți. Rafinat intelectual, iubitor al artelor, prof. Ciurea ne propune astăzi, în cadrul Conferințelor culturale „Grigore T. Popa”, o prelegere în care va aborda două teme inedite: „Mit sau realitate: Și-a pictat Van Gogh boala în tabloul „Noapte înstelată”?” și „Noi idei privind anatomia ascunsă a picturilor lui Michelangelo din Capela Sixtină”.” a spus domnul prof.univ.dr. Viorel Scripcariu în deschiderea conferinței.

Prima temă abordată de eminentul neurochirurg a fost cea legată de mesajele ascunse în pictura lui Michelangelo din Capela Sixtină.  După un parcurs istoric al Renașterii, care a ajutat auditoriul să înțeleagă gradul de cunoaștere și mentalitatea perioadei, prof. Ciurea a prezentat și ultimele descoperiri și teorii majore despre picturile lui Michelangelo, ulterior prezentând și cercetările proprii asupra frescelor lui Michelangelo.

„Din câte credem, Michelangelo a pus un accent deosebit pe rolul sistemului nervos uman pe care îl asocia cu imaginea lui Dumnezeu și cu ideea că omenirea avea șansa Divină de a poseda un genom de o asemenea natură, favorabil dezvoltării celur mai puternic sistem  informațional cunoscut vreodată: sistemul nervos uman. Astfel, credem că Michelangelo a arătat tuturor că cele mai importante două lucruri din definiția omului ca ființă supremă pe Pământ au fost Dumnezeu și cea mai mare creație a Lui, creierul uman. a concluzionat profesorul Ciurea.

În partea a doua a conferinței, profesorul Ciurea a abordat cea de-a doua temă, provocându-ne cu întrebarea: „Și-a pictat Van Gogh boala în tabloul „Noapte înstelată”?”

Profesorul a făcut o prezentare atât a vieții cât și a operei artistice a celebrului pictor olandez, punând accent pe adicțiile și bolile de care suferea artistul, aducându-ne astfel aproape de pictura în discuție „Noapte înstelată”.

„În pictura lui «Noapte înstelată» (1889), Van Gogh realizează o structură bizară, centrală și specifică. În literatura de specialitate se presupune că această structură este foarte asemănătoare cu structura neuroanatomică a hipocampului. Artistul nu avea cunoștințe neuroanatomice și, prin urmare, nu și-a putut picta morbi loci, structura este o mișcare simplă a pensulei.” concluzionează prof. univ.dr. A.V. Ciurea.

Puteți viziona întreaga conferință pe canalul de youtube al UMF Iași: https://youtu.be/XbyzednfTxI

Profesor doctor Alexandru Vladimir Ciurea este președinte al Comisiei de Neurochirurgie din Cadrul Ministerului Sănătății din România; a fost președinte al WFNS Nomminating Committee (Federația Mondială a Societăților de Neurochirurgie) și al Societății de Neurochirurgie din România, în prezent fiind președinte de onoare al acestei societăți. Face parte din board-ul revistei internaționale World Neurosurgery. A publicat 33 de cărți despre neurochirurgie, cea mai importantă fiind Tratatul de Neurochirurgie (două volume, 2010 și 2011).

A fost 10 ani directorul Spitalului de Urgență Bagdasar-Arseni, unde a operat vreme de 50 de ani. A realizat aproape 23.000 de operații pe creier, iar 17 ani a operat numai copii – cel mai mic având doar două zile. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale.

Din 1988 și-a început și cariera didactică la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, parcurgând toate treptele didactice. Este conducător de doctorat, cu 14 lucrări finalizate și patru în desfășurare .

Din 2013 lucrează în cadrul Spitalului Sanador, unde este Șef Secție Neurochirugie și director științific.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here