Serbia: Aur pentru un elev de la Colegiul Negruzzi

0
661

Competiţie internaţională deosebit de importantă, Olimpiada de Geografie a Europei Centrale, de Sud şi de Sud-Est a adus împreună la sfârşitul lunii iunie, în Serbia, la Belgrad, tineri remarcabili, capabili de performanţă.

Unul dintre ei a fost Andrei Fedorenciuc, elev al Colegiului Naţional “Costache Negruzzi” Iaşi, medaliat cu aur la această ediţie, graţie pasiunii sale pentru geografie, perseverenţei, efortului intelectual constant şi, nu în ultimul rând, datorită echipei minunate pe care a format-o cu doamna profesor Simona Iancu, mentor şi ghid desăvârşit pe calea cunoaşterii, după cum însuşi Andrei mărturiseşte: „Multă lume mă întreabă de ce am ales geografia. Răspunsul nu îl ştiu, dar sigur datorez această alegere  doamnei  profesoare Iancu Simona, care a avut mereu încredere în mine, m-a făcut să descopăr geografia şi să o preţuiesc.”

Rezultatul de anul acesta vine ca o confirmare a colaborării fructuoase între un profesor dedicat şi un elev pasionat, care an de an, încă din clasa a V-a, şi-au confirmat valoarea prin premiile I obţinute la Concursul Naţional de Geografie Terra. Anul acesta, însă, povestea s-a scris altfel, în contextul unor provocări multiple, al unor visuri adolescentine combinate cu emoţiile Evaluării Naţionale: „A fost obositor să jonglez cu matematica, româna şi geografia, însă am ieşit învingător, atât la Evaluarea Naţională cât şi la Olimpiada Europei”, a declarat Andrei.

Drumul spre calificare nu a fost unul uşor, după cum declară profesor Simona Iancu: „Materia de clasa a VIII-a, Geografia României, deşi frumoasă, e destul de complicată şi detaliată. Ţinta noastră era calificarea la etapa naţională. Aşa s-a şi întâmplat, iar Andrei, alături de alţi cinci elevi din şcoala noastră, a participat la această competiţie, la Târgu Mureş. Rezultatul a fost unul foarte bun şi acest lucru l-a motivat să meargă mai departe. Îşi dorea să meargă la Balcaniadă, urmând modelul colegei sale mai mari, Bianca Solomon, care vara trecută a obţinut medalia de aur la IGEO, olimpiadă desfăşurată în Canada, la Quebec. Aşadar, Andrei s-a înscris la proba de baraj şi a reuşit să se califice în lotul de juniori pentru Olimpiada de Geografie a Europei Centrale, de Sud si de Sud-Est. Au fost multe ore de muncă, am format o echipă minunată şi am încercat mereu să răspund întrebărilor sale, potolindu-i astfel dorinţa de cunoaştere. Nu a fost uşor deloc, însă, Andrei a reuşit să facă faţă cu brio tuturor provocărilor de anul acesta! Şi-a urmat pasiunea şi, cu dăruire şi muncă multă, a reuşit un rezultat de excepţie. Îi doresc din suflet ca acesta să fie doar începutul frumos al unui lung drum pe calea cunoaşterii şi să nu se oprească niciodată din a cerceta, a înţelege şi a învăţa!”

Felicitari!

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here