Coana mare de la Țibănești a intrat cu toporul în arborii seculari

0
1547

Unul dintre cele mai valoroase parcuri dendrologice din regiunea Moldovei a făcut cunoștință cu toporul isprăvnicesei de Țibănești, care a visat ea într-o noapte  cum să facă un loc de joacă taman în parc. Ca atare , dimineață,  a întins mâna către parc și a arătat supușilor cu topoare la brâu cam pe unde să facă loc pentru topogane. Astfel au căzut pradă mofturilor de primăreasă mai  mulţi fagi bătrâni de peste 100 de ani din Parcul Dendrologic “Petre P. Carp”, o rezervaţie naturală întinsă pe 6,5 hectare aflată pe rază localităţii.

Primăriţa Aurica Cobuz (PSD) și-a propus să amenajeze un parc de joacă pe rază pădurii încadrate ca monument istoric printr-o hotărâre emisă în 2004. Parcul dendrologic şi mai multe clădiri cu statut de monument istoric de pe teritoriul acestuia au fost retrocedate în 2005 arhitectului Şerban Sturdza, strănepotul omului politic Petre P. Carp. Conacul de la Ţibăneşti a fost construit în 1820 de către Ioan Carp, iar în jurul anului 1830 fiul acestuia, Petrache Carp, a amenajat şi pădurea care a stat semeață până în prezent. Edilii din Ţibăneşti au contestat dreptul de proprietate al arhitectului Sturdza pe întreaga suprafaţă a parcului,  litigiu judecătoresc fiind în desfăşurare în prezent.

Cu toate acestea, coana mare  a dat ordin fără să obțină in prealabil niciun fel de autorizare pentru intervenţia cu drujbele pe suprafaţa parcului.

După notificarea poliţiei, lucrările au încetat temporar, dar mai mulţi arbori seculari au fost deja puşi la pământ. Cine răspunde pentru fapta comisă? Inafară de drujbari, bineinteles!

Vom reveni!

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here