Peste 1.500 locuri la învătamântul profesional de stat și burse lunare de 400 de lei

0
866

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi anunta ca de astazi, 22 iulie 2019, începe a doua etapa a înscrierii în invatamantul profesional si dual. Aceasta reprezinta o oportunitate speciala pentru sute de elevi ieseni. A II-a etapa de admitere in clasa a IX-a are loc în intervalul 22 – 24 iulie. Sunt disponibile 1.505 locuri la invatamant profesional de stat si 101 locuri la învatamânt profesional dual.

Cateva exemple de calificari ce pot fi accesate sunt: tâmplar universal (Liceul Tehnologic „Petru Poni” Iasi), operator industria de medicamente si produse cosmetice, la aceiasi unitate, electrician protectii prin relee, automatizari si masuratori în instalatii energetice (Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iasi), electromecanic utilaje si instalatii industriale (Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iasi), mecanic utilaje si instalatii în industrie (Liceul Tehnologic de Mecatronica si Automatizari), electrician exploatare joasa tensiune (Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” Pascani), tricoter-confectioner (Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” Pascani), tinichigiu vopsitor auto (Colegiul Tehnic „Unirea” Pascani), confectioner produse textile (Liceul Tehnologic Hârlau, Liceul Tehnologic Belcesti) si brutar-patiser-preparator produse fainoase (Scoala Profesionala Holboca).

De asemenea, sunt disponibile locuri in invatamantul profesional dual, dupa cum urmeaza: Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iasi cu specializari constructii, instalatii si lucrari publice, dulgher, tâmplar, parchetar, constructii, instalatii si lucrari publice, fierar betonist, montator prefabricate. La Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iasi sunt specializarile mecanica, lacatus mecanic prestari servicii si preparator la masini cu comanda numerica. Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iasi cu specializari: comert, comerciant vânzator, turism si alimentatie si bucatar, Colegiul Tehnic „Ioan C. Stefanescu” Iasi pe industrie textila si pielarie sau confectioner produse textile, respectiv Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogalniceanu” Miroslava, cu specializarea Mecanica- mecanic agricol.

Toate unitatile mentionate au companii private care solicita aceste specializari. „Este important de stiut ca bursa profesionala se acorda tuturor elevilor care frecventeaza învatamântul profesional si consta într-un sprijin financiar lunar de 200 de lei, pe durata cursurilor scolare, a pregatirii practice si pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de certificare a calificarii profesionale. În cadrul învatamântului profesional dual, elevii fac trei ani pregatire teoretica la scoala si pregatire practica în companii private, unde la finalizarea studiilor au întâietate la angajare. Pentru acest tip de invatamant, bursa lunara este de 400 de lei”, au precizat reprezentantii ISJ Iasi.

Conform metodologiei de organizare a învatamântului dual, au acces la programele de pregatire, în mod gratuit, si persoanele în vârsta de maximum 26 de ani, absolventi ai învatamântului obligatoriu, care au întrerupt studiile.

De asemenea, pot opta pentru invatamantul profesional dual elevii care promoveaza clasa a VIII-a în anul curent, absolventii clasei a VIII-a din seriile anterioare anului scolar în curs, precum si elevii din învatamântul special care finalizeaza învatamântul secundar inferior.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here