Încep controalele la fermele care au cerut subvenții

0
346
Crescătorii de animale din județ sunt avertizați de funcționarii Agenției de Plăti și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași să pregătească documentele necesare verificărilor ce se derulează în această perioada la față locului, la fermele de animale ale căror proprietari au solicitat subvențiile de la APIA.

Funcționarii APIA Iași împreună cu angajații Agenției Naționale în Zootehnie (ANZ)-Filiala Iași vor derula mai multe controale în aproximativ 50 de ferme din județ.

Persoanele care refuză controlul sau din diverse motive nu au toate documentele pentru a fi prezentate în momentul derulării controlului, riscă să piardă subvențiile, iar dacă sunt descoperite nereguli, ar putea să fie tăiați de pe lista persoanelor care încasează subvenții, în următorii 5 ani sau ar trebui să returneze banii primiți pentru anul de cerere anterior.

La fiecare control anual efectuat în aceste ferme de animale din județ au fost descoperite probleme. Astfel, fermierii erau prinși cu minciună, pe cererea prin care solicitau subvențiile fiind un număr de animale, iar la față locului efectivul fiind mult mai mic, la unii fermieri lipsind chiar zeci de animale.

Un specialist APIA a facut precizari privind documentatia pe care trebuie sa o prezinte fermierii la control. “Documentele obligatorii pe care trebuie să le dețină fiecare crescător, în primul și primul rând este registrul individual al exploatațiilor, care este oglinda exploatației respective. În acest registru se văd absolut toate efectivele, pe specii, pe rase, pe sex și așa mai departe. Deci, acolo vedem absolut tot ce are fermierul în această exploatație din punct de vedere zootehnic. Desigur că, pe lângă acest registru care atestă absolut toate efectivele, intrările-ieșirile, trebuie să aibă și formularele care atestă aceste ieșiri-intrări. De asemenea, și toate evenimentele pe care le-a avut (crescătorul de animale n.r.) în exploatație legate de aceste animale. Din experiența anilor trecuți știm că avem circumstanțe naturale, de exemplu, vaca, oaia și-a rupt piciorul etc. Deci, trebuiesc prezentate toate documentele care atestă aceste evenimente.

Le spunem crescătorilor de animale că față de cererea pe care au înregistrat-o la noi, la APIA, trebuie să-și respecte acel angajament. Adică, dacă în cerere am trecut 100 de animale și am încheiat angajamentul cu APIA pentru sprijinul respectiv, obligatoriu trebuie să îmi respect acest angajament. Adică, echipa de controlori când merge la fața locului, obligatoriu au o copie a acestei cereri, care atestă efectivul de animale. Aceste animale trebuie să se regăsească obligatoriu în expoatația respectivă. Mai avem excepțiile cu asociațiile, spunem asta în fiecare an. Crescătorul trece în cerere și exploatațiile în care se găsesc animalele dacă nu se regăsesc în exploatația-sursă. Adică, animalele pot fi duse la pășunat în altă exploatație cu condiția ca aceasta să fie menționată în cerere

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here