Hoții de la Bârnova care au speriat Vasluiul! Pagubă de 1 miliard de lei

0
2695

Șase indivizi fără căpătăi din județul Iași, recidiviști cu acte în regulă, au încercat să facă rost de bani prin metode care i-a dus din nou în arest. Aceștia au fost  prinși în acțiune la Bunești Averești, județul Vaslui, fiind urmăriți de primarul comunei după ce furaasera cablul de pe stâlpii de telefonie-internet. Indivizii au vârste cuprinse între 21 și 39 de ani și domiciliazã în județul Iași, 3 fiind din comună Bârnova (Gheorghe Gavril, Adrian Ciuraru si  Florin Ciuraru), unul din Tigãnași și altul din Ciortesti. Anchetatorii au propus arestarea preventivã a acestora, iar instanța Judecãtoriei Huși a admis cererea, emitând mandat pentru 30 de zile. Dovezile prezentate împotriva lor nici nu puteau fi contestate, ei fiind prinși cu mașină plină de cabluri furate.

Primarul comunei vasluiene Bunești Averești, Vasile Taragan le-a urmãrit mașina hoților, burdușitã cu ceea ce furaserã vreme de 3 nopți de pe dealurile satului și a anunțat Poliția de la Iași,  fiind prinși la filtrul Poliției Rutiere din Iași, fãcut la intrarea în oraș, în Bucium.

La momentul blocării în trafic, hoții erau murdari și plini de funingine, cu greu ar fi putut nega cã nu ei au furat cablurile și nu ar fi scos cuprul chiar în lanul cu porumb. În masinã erau și valuri de cablu, astfel că nu mai puteau nega comiterea faptei. Paguba provocatã firmei de telefonie și internet este de cel puțîn 100.000 de lei.

Buni de muncã, dar hoți de profesie!

“Stau și mã gândesc la cât puteau ei câstiga din aceastã activitate. Nu știu, poate le ieșea ceva, dar sã umbli noaptea, cu scãri, sã te urci pe stâlpi, sã tăi, sã distrugi. Apoi sã stai și sã decojesti metri întregi de cablu, care, sã recunoaștem, e o treabã migãloasã, toate acestea arătã cã toți șase sunt oameni foarte buni de muncã. Dar, din pãcate, nu le place muncă adevãrațã, muncă cinstitã, ci le place sã fure. Dacã s-ar fi dus cu ziua, la firmele care strigã dupã fortã de muncã, eu cred cã ar fi câstigat mai bine decât așa. Nu le place, însã. Furatul le-a fost la îndemânã”, a spus primarul Vasile Taragan, cel care i-a prins pe hoții de cablu din comunã, dibuindu-i în lanul cu porumb și anunțând apoi Poliția.

 De reținut că furtul cablurilor a fost anunțat la 112 de la sfarsitul săptămânii trecute, însă hoții nu au fost deranjați deloc în lanul de porumb din apropierea satului Tãbãlãiești, unde, în weekend, își fãcușerã un soi de tabãrã. Ceea ce furau, prelucrau la față locului, spun, uluiți, martorii. Ghinionul hoților a fost….primarul Vasile Taragan. Lãsati fãrã telefon și internet de câteva zile, oamenii erau supãrați cã noaptea dispar cablurile și nimeni nu știe nimic. Primarul Taragan a fost mai abil că polițiștii și lucrurile s-au petrecut că într-un film de acțiune. “Pe rază comunei, vineri spre sâmbãtã, s-au furat 1500 de metri de cablu de telefonie. Eu, vineri, am avut o acțiune în față Primãriei, la care a participat și viceprimarul Costel Agripina. Am fãcut niște trepte, niște scãri, mai multe lucruri pe aici. El a sesizat prima datã mașină aceasta, despre care vorbim, înmatriculatã în județul Iași, un Volkswagen Sharan, de culoare albastrã. Chiar a fãcut și sesizare la 112. Sâmbãtã am discutat despre asta cu viceprimarul Agripina, cum cã este o masinã care s-ar putea sã fie a hoților de cablu. Dupã discuția de sâmbãtã, eu, azi dimineatã, la ora 06:00, punct fix, eram în față Primãriei. În momentul în care am oprit mașină mea personalã, am vãzut mașina respectivã (cu numãrul IS 12 NWG, n.r.), care era trasã în parcarea din fața Primãriei, cu motorul pornit, dar fãrã nimeni în ea. Și am stat sã urmãresc, moment în care am vãzut un individ cã iese dintr-un magazin, cu o cafea în mânã”, povestește primarul Taragan. “Individul s-a urcat în masinã, iar eu am pornit pe urmă lui. A luat-o în direcția Plopi – Tãbãlãiești, exact în zona unde s-a furat primul cablu. M-am dus sã vãd cam unde se duc și ce fac, pentru cã cel de la magazin îmi spusese cã s-ar putea că hoții sã aibã valuri de cablu prin porumb, prin floarea soarelui. Am zis cã poate îl vãd când pune ceva în masinã. Am ieșit din Tãbãlãiești și mașină respectivã s-a dus cam la 200 de metri de Tãbãlãiești și, în 5 minute, nu mai mult, cel cu mașină i-a urcat pe ceilalți 5 în masinã și tot cablul. Au pornit în sens opus și s-au intersectat cu mine, pe drum”, spune primarul.

Primarul a pornit, singur, în urmãrirea hoților

“Dupã ce i-am vãzut, am venit repede pânã la Primãrie, unde un muncitor, care avea cam un metru de cablu, mi-a spus: dom’ primar, astã-noapte au furat alți 600 de metri de cablu, toatã legãtură dintre Averești și Roșiori, zice, acum e proaspãt luat. Pierzându-i, pânã am întors eu mașina, pânã una-alta, am pornit spre Iași. Am sunat la 112, unde am explicat toatã situația. Am cerut sprijin la cei de la Huși, care mi-au fãcut legãtura și am apelat Rutieră de la Iași. M-am întâlnit cu o persoanã care venea dinspre Iași și mi-a confirmat cã ei se îndreptau spre Iași, iar eu am plecat ca nebunul, bombã, dupã ei. Cei de la Rutierã de la Iași au fost prompți, au fãcut filtru la intrare și i-au oprit exact în Bucium, înainte de Petrom”, relateazã edilul-șef de la Bunești Averești.

“Ei au lucrat mult, de vineri pânã duminicã, ziua sau poate numai noaptea, au lucrat. Am fost acolo și știți ce era? Tot cablul acela l-au decojit, l-au topit acolo, pe câmp. Dar sã vedeți ce lucrãturã! Pe o porțiune de 50 – 100 de metri pãtrati e numai fier, sufa metalică. Cablurile acestea care sunt acum, cam în jur de 100 câte au furat ei, sunt înfãsurate cu un fel de bandã metalicã. Și au desfãcut bandă aceea metalicã, de pe toatã lungimea asta de cablu. Vã închipuiti ce muncã? Mi-au zis polițiștii cã toți erau negri și în cerul gurii, că sã nu zic în altã parte”, susține Vasile Taragan. Acesta este convins cã indivizii nu s-au prins cã primarul îi urmãrește. “Ei nu s-au prins cã cineva îi urmãrește. Dacã se prindeau, poate fãceau ceva. Dar și eu nu m-am arãtat deloc, deloc, ca sã le atrag atenția. I-am urmãrit discret. Acum colegii îmi spun “Comisarul Vasile”. Mã bucur cã i-am putut prinde. Pânã acum nu au mai fost furturi de cabluri. Cam acum vreo 12 ani a mai fost ceva. Din ce știu, ca valoare, ca pagubã, pentru firma de telefonie ajunge cam la un milliard de lei vechi, dar câstigul lor nu știu sã-l apreciez. Trebuie sã vã mai spun cã, dupã ce am venit eu de la Iași, au gãsit tot cablul acesta, pe care l-au furat astã-noapte, pus în valuri, în porumb, ca sã vinã, sã acționeze în altã zi”, a mai spus alesul comunei Bunești Averești.

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here