Prima zi de școală NU este zi liberă pentru părinți

0
1020

Deși un proiect de lege din 2017 prevedea posibilitatea ca părinții să fie liberi în prima zi de școală pentru a participa la festivitățile de început de an, acesta a fost respins ulterior de deputați, pe motiv că ar provoca un adevărat haos, având în vedere că și cadrele didactice sunt părinți și, astfel, nu ar mai participa la deschiderea noului an școlar.

Deci, prima zi de scoala NU este zi libera pentru parinti! A existat o initiativa legislativa in acest sens, insa aceasta a fost respinsa definitiv de Camera Deputatilor cu 237 de voturi in martie 2016

Dar exista si o exceptie. Prima zi de școală 2019 va fi liberă pentru o anumită categorie.

În prima zi de școală 2019, cei care vor beneficia de zi liberă sunt parlamentarii. În fiecare an, aceştia decid să lucreze în teritoriu, pentru a participa la deschiderea anului școlar.

Nici reglementarea privind parintii care ar putea sta acasa atunci cand se inchid temporar scolile nu a fost inca legiferata. Deocamdata a fost votata doar de Senat propunerea prin care părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă din cauza inchiderii scolilor din motive de vreme rea sau alte situatii. Astfel, parintii ar  putea beneficia, pe toată perioada în care școlile sunt închise, de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat. Dar si in acest caz exista o conditie: zilele libere se acordă doar părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, iar în aceste zile, părinții vor primi o indemnizație egală cu salariul dintr-o zi lucrătoare. Practic, aceștia vor beneficia de zile libere plătite normal.

Potrivit inițiativei legislative, de aceste zile libere va putea beneficia, la cerere, doar un părinte sau tutorele legal al copilului, indiferent de locul de muncă al acestuia, adică indiferent dacă acesta este angajat la stat sau în mediul privat.

Zilele libere se vor acorda în baza unei declarații pe propria răspundere a unuia dintre părinții, dar semnată de amândoi și depusă la angajator. Dacă părinții încalcă limitarea impusă de document (ca doar un părinte să beneficieze de zile libere pentru a sta cu copilul acasă), aceștia riscă să nu mai poată beneficia de alte zile libere în situații similare.

Proiectul legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial şi, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here