A început noul an școlar! N-au lipsit discursurile sforăitoare

0
874

La Iași, deschiderea oficială a anului școlar 2019 – 2020 a avut loc astazi la Școala Primară ”Mihail Kogălniceanu”,  structură ce aparține de Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Iași.

După intonarea imnului de stat și al unității de învățământ, Înalt Prea Sfințitul Teofan a oficiat slujba religioasă, rugându-se împreună cu elevii și profesorii.

Alături de parinti, profesorii și elevii scolii  la deschidere au mai participat inspectorul general al  Inspectoratului Școlar Județean Iasi(ISJ)-Genova FARCAȘ, primarul Mihai CHIRICA, viceprimarul Gabriel HARABAGIU și președintele Consiliului Județean Iași, Maricel POPA.

Inevitabil, septembrie  înseamnă începutul școlii, preocuparea pentru educație, reflecții și speranțe legate de destinul și rolul învățământului românesc, în fața unui nou an școlar cu emoțiile sale, cu vibrația primei zile de școală, cu bucuria finalizării unor etape, un an școlar integrat  și mai mult în demersurile de modernizare și evoluție ale integrării societății.

Cu siguranță sunt de apreciat creșterile salariale, înnoirile curriculare, preocupările și suportul legislativ pentru dezvoltarea învățământului tehnologic și profesional de tip dual, finanțarea infrastructurii educaționale prin Programul Național de Dezvoltare Locală, facilitățile, programele sociale și educationale, bursele pentru elevi și studenți, oportunitățile de formare și dezvoltare profesională pentru profesori”, a declarat deputatul ieșean Camelia Gavrilă.

Recent modernizata Şcoala primară nr. 33 Mihail Kogălniceanu, o structură a Colegiului „Mihai Eminescu“ este o clădire de patrimoniu, iar lucrarile au durat mai bine de 13 ani, aucestea demarând  în 2006. In perioada 2017-2019, clădirea a fost inclusă de administratia locala într-un proiect in care a fost investita o suma mare, aproximativ 4,9 milioane de lei, în lucrarile de modernizare.

„Suntem prezenţi la o şcoală a comunităţii, o şcoală care, asemenea celorlalte 218 unităţi de învăţământ din judeţul nostru, ne-o dorim să devină sigură şi prietenoasă. Acest lucru nu este cu putinţă decât printr-un efort comun al tuturor celor prezenţi astăzi aici, fiindcă şcoala nu este doar a elevilor sau a dascălilor, ci este a întregii comunităţi“, a precizat Genoveva Farcaş, inspector general ISJ Iasi.

De asemenea, primarul Iaşului, Mihai Chirica a vorbit despre salvarea prin educaţie şi de efortul comun al tuturor  ca nivelul acesteia să fie cât mai bun.  „Nu este normal ca în judeţul Iaşi să avem peste 10000 de analfabeţi, iar la nivel naţional, sute de mii. Ne-am întors unde eram acum mai bine de 50 de ani. Nu am fi ajuns aici dacă oamenii care au coordonat destinele noastre ar fi înţeles cât de importantă este şcoala. De aceea, îi invit pe toţi să ne trezim şi să ne recăpătăm identitatea de care avem nevoie“, a spus primarul Mihai Chirica.

În încheierea evenimentului, elevii şcolii au susţinut mai multe momente artistice, fiind tăiată simbolic şi panglica pentru inaugurarea noii unităţi de învăţământ.

Si in  școlile din Pașcani au fost organizate festivități. Primarul municipiului-Dumitru Pantaza a participat la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu”. Peste tot, deschiderea  anului școlar a început cu o slujbă  de pomenire, mesajul directorilor și al autorităților. Primarul Dumitru Pantazi a fost primit cu pâine și sare la Colegiul ”Sadoveanu”. În discursul său a vorbit asistenței despre preocuparea administrației locale pentru susținerea actului educațional.

„Am reușit de când sunt primar să avem toate școlile cu autorizație de funcționare. De modul cum pregătim viitorul societății trebuie să fim preocupați. Împreună cu Consiliul Local am reușit să acordăm bursele sociale și de merit, premierea șefilor de promoție, a celor care au luat nota 10 la bacalaureat și evaluarea națională. Felicitări și mult succes în noul an!”- a spus primarul Pantazi.

Directorul  Colegiului Național -Genoveva Șerban, a anunțat asistența că anul acesta unitatea de învățământ va avea noi investitii, in principal fiind vorba de o centrală nouă.

De partea cealaltă, la Colegiul CF ”Unirea”, conducerea școlii a anunțat noutățile din acest an școlar și a premiat elevii de la clasele fără absențe.

Si la Târgu Frumos a fost deschidere festiva a noului an scolar. Oficialitatile  au participat la festivitatile de la Liceul Teoretic „Ion Neculce“, şi Liceul Special „Moldova“. Au fost remarcati primarul Ionel Vatamanu, alături de prof. dr. Genoveva Farcaş,șefa ISJ Iași, deputatul Camelia Gavrilă, reprezentanți ai Jandarmeriei și Poliției.

La Liceul Teoretic „Ion Neculce“, deschiderea oficială a noului an școlar a avut loc în sala de sport a unității de învățământ. Elevii au prezentat un spectacol de dansuri populare și au pus în scenă o piesă de teatru-pantomimă. Ocrotitorul unității de învățământ,cronicarul Ion Neculce a fost evocat de unul dintre elevi prin citirea unor fragmente din ”Letopiseţul Ţării Moldovei”.
Inspectorul Şcolar General, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş a fost prezentă între elevi, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, cu un mesaj de susţinere pentru proiectele pe care echipa managerială a liceului le derulează.

Prima zi de școală a fost marcată și la Liceul Special „Moldova“,  unde au fost prezente autorități locale și județene. Evenimentul s-a desfășurat în sala de spectacole a unității de învățământ. Reprezentanți ai ISJ Iași au petrecut momente frumoase alături de părinți și elevi.

Liceul Special “Moldova” școlarizează elevi nevăzatori și cu declinuri de vedere din toată zona Moldovei, de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII a, oferindu-le servicii specializate pentru educație, deprinderi de viață independentă și terapii specifice.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here