Noi investiții în învățământul preuniversitar. O grădiniță nouă și o sală de sport în Iași

0
729

In cursul zilei de astazi, primarul Mihai Chirica, însoțit de reprezentanți ai conducerii Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai unor unități de învățământ, a inaugurat 2 obiective importante pentru învățământul preuniversitar ieșean: Corpul B „Sfânta Maria” al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 1 „Centenar” și Sala de sport a Liceului Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”.

În cadrul evenimentelor de la cele două unități de învățământ, primarul Mihai Chirica a vorbit din nou despre importanța investițiilor masive în sistemul de educație care, alături de politici și strategii coerente în domeniu sunt una dintre cele mai importante soluții pentru ieșirea din criza demografică, socială, economică și morală în care se află România. Edilul-șef a înmânat conducerilor celor două instituții și câte o diplomă de excelență, reprezentanții Liceului Tehnologic Economic primind și o copie a decretului prin care președintele României a semnat legea în urma căreia Municipiului Iași a fost desemnat oficial drept Capitala Istorică a țării.

Corpul B „Sfânta Maria” al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 1 „Centenar” a fost amenajat în fostul magazin „Mocheta” din Nicolina – Rond Vechi CUG și, parțial, într-un spațiu învecinat al municipalității, cu o suprafață totală de aproape 400 de metri pătrați, în scopul de a muta activitatea Grădiniței cu Program Săptămânal „Moțoc” de pe str. Tudor Neculai. Noul spațiu didactic are patru grupe de grădiniță, sală de masă, spațiu de joacă, grupuri sanitare etc. Lucrările au fost executate de Izo Construct Trading SRL în cadrul unui contract de aproape 700.000 de lei, la care se adaugă dotări de circa 150.000 de lei.

În cursul anului școlar precedent, la Grădinița cu Program Săptămânal „Moțoc” erau  înscriși 90 de preșcolari în patru grupe. Grădinița respectivă a fost înființată în 1974 pentru copiii muncitorilor Combinatului de Fibre Sintetice (ulterior TEROM). După 1984 au început să fie primiți și alți copii decât cei ai angajaților. După 1990 imobilul a fost retrocedat și s-a pus problema desființării grădiniței. Însă, aceasta a fost preluată de Primăria Municipiului Iași care s-a angajat să suporte costurile legate de chiria pentru spațiu, utilități și dotări. Clădirea Grădiniței «Moțoc» a fost expertizată de către proprietari ca fiind cu risc de stabilitate, ceea ce a dus la necesitatea mutării activității didactice într-un spațiu adecvat.

Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, cu circa 1.200 de elevi, funcționează în trei corpuri de clădire (Corp A în str. Sf. Andrei nr. 70, Corp B în str. Plăieșilor nr. 9 și Corp C în str. Săulescu nr. 17), însă nu beneficia de o sală de sport sau de un alt spațiu conform pentru orele de educație fizică și sport. De peste 10 ani orele de educație fizică și sport erau organizate în Corp A, într-un spațiu al Cantinei de Ajutor Social și în Corp B, într-o sală de clasă amenajată pentru activități sportive. În 2007, cu o finanțare de la Ministerul Educației au început lucrările la o nouă sală de sport la Corp B în str. Plăieșilor nr. 9. Din cauza sistării finanțării lucrările s-au oprit la nivelul structurii, iar investiția a fost reluată în 2017, când obiectivul a fost preluat de Primăria Municipiului Iași, care l-a inclus în lista de investiții. Astfel, în ultimii doi ani, cu o alocare financiară de la bugetul local de aproape 1.500.00 lei au fost făcute finisaje exterioare și interioare, a fost montată o pardoseală elastică flotantă omologată pentru competiții de baschet, au fost făcute lucrări la instalațiile electrice, termice și sanitare, a fost realizat un sistem de supraveghere video și unul de alarmă la incendiu.

Valoarea totală a investițiilor făcute până acum în noua sală de sport este de circa 4.300.000 de mii de lei. În perioada 2019 – 2020, Primăria Municipiului Iași va aloca încă 950.000 de lei pentru construirea și dotarea unei clădiri cu destinația de vestiare lângă sala de sport.

 

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here