Peste 200 de specialişti în psihiatrie vin la Iaşi

0
440

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași organizează, în perioada 3 – 5 octombrie 2019, Simpozionul Național cu participare Internațională „Schizofrenia în refugiul minții”.

La manifestările științifice prilejuite de acest eveniment de tradiție pentru psihiatria românească și-au anunțat participarea peste 200 de specialiști din țară și din străinătate (Statele Unite, Israel, Italia, Republica Moldova, Ucraina).

Psihiatria a înregistrat progrese incontestabile în ultimul timp în cunoașterea științifică obiectivă și bazată pe dovezi. Cu toate acestea însă, continuă să facă față unor provocări generate de percepția socială (stigmatizarea bolnavului psihic). La această situație a contribuit în ultimii ani și conceptul de post-truth, care a promovat în spațiul public, prin intermediul rețelelor de socializare, puncte de vedere asupra oricărui subiect, în afara standardelor obiective științifice. Top 10 mituri despre schizofrenie este, poate, cel mai concludent exemplu în acest sens.

„Schizofrenia face obiectul ediției 2019 a Simpozionului nostru dată fiind subestimarea sa mediatică, reprezentarea socială distorsionată și insuficiența informațiilor diseminate, care se reflectă în sisteme de suport fragile și inconsistente pentru persoanele având acest diagnostic”, a declarat prof.dr. Roxana Chiriță, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Workshop-urile și sesiunile de comunicări cuprinse în programul evenimentului urmăresc diferite aspecte definitorii privind etiologia, cauzalitatea, formele de debut, evoluția, prognosticul și abordările terapeutice ale acestei tulburări psihiatrice majore. „Vizăm o mai clară și empatică înțelegere a pacienților cu schizofrenie, bazată pe dovezi științifice și experiențe clinice, demontând numeroasele mituri promovate în social media. Scopul nostru este de a contribui la valorificarea optimă a potențialului de integrare socio-profesională și familială a persoanelor care suferă de schizofrenie, susținut desigur de resursele terapeutice adaptate contextului clinic”, a mai spus prof. dr. Roxana Chiriță.

În cadrul Simpozionului, vineri, 4 octombrie, Ministerul Sănătății, ANMCS și Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași vor organiza workshop-ul cu tema „Managementul riscului în asistența medicală psihiatrică”, ce-l va avea ca lector pe dl Vasile Cepoi, președinte ANMCS, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății. Printre subiectele discutate se vor număra: îmbunătățirea protocoalelor între Unitățile de Primiri Urgențe și crearea unui cadru legislativ adaptat riscurilor existente în asistența medicală psihiatrică.

De asemenea, Simpozionul are și o secțiune rezervată asistenților medicali, cu participanți din țară și străinătate (Italia), temele abordate fiind dedicate îngrijirii pacienților cu schizofrenie.

Simpozionul este organizat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Colegiul Medicilor din România și Academia de Științe Medicale – Filiala Iași.

Președinții Simpozionului sunt prof.dr. Roxana Chiriță (director medical în cadrul Institutului) și prof.dr. Michael Davidson (Mount Sinai School of Medicine, New York, Statele Unite).

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here