Consfătuirea anuală a directorilor din învățământul preuniversitar ieșean – eveniment important organizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași

0
286

Consfătuirea anuală a directorilor din învățământul preuniversitar ieșean este un important moment de analiză și reflecție, un moment de bilanț, dar și de proiectare pentru viitorul imediat.

Evenimentul organizat de conducerea I.S.J. Iași reunește într-un dialog inspirat și necesar parteneri de tradiție ai instituției, precum reprezentanți ai autorităților locale, ai Inspectoratului de Poliție Județean Iași, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai jandarmeriei sau ai Inspectoratului pentru situații de urgență.

Într-o atmosferă relaxantă, plăcută, s-au discutat atât reușitele învățământului ieșean, cât și aspectele care mai au nevoie de îmbunătățire, preocupările tuturor îndreptându-se spre elevi, cei mai importanți beneficiari ai activităților noastre, cât și spre cadrele didactice.

Anul școlar 2019-2020 este anul în care conceptul de școală a comunității va prinde contur într-o formă mai accentuată, în mare parte și datorită parteneriatelor cu instituții de renume ce se vor consolida în cadrul unui proiect inițiat de conducerea I.S.J. Iași.

“Împreună cu echipa mea am analizat atent etapele parcurse de școala ieșeană în anul școlar 2018-2019, la nivelul inspecției școlare, al procesului de predare-învățare-evaluare, precum și la nivelul activităților extracurriculare. Constatările noastre ne aduc satisfacție dacă ne gândim la rezultatele excelente pe care le înregistrăm la numărul de proiecte europene derulate – primul loc la nivel național, dar ne duc și într-o sferă a reflecției dacă ne gândim la elevii care au avut nota scăzută la purtare sub 7,00, fiind vorba despre un procent de 0,55%.

Rezultate foarte bune s-au înregistrat la Iași și la examenele naționale: locul VI la evaluarea națională și locul II la bacalaureat. Acest lucru nu înseamnă că nu ne îngrijorează elevii care nu se mai înscriu în clasa a IX-a și care nu se mai regăsesc pe băncile școlii după absolvirea clasei a VIII-a. Fiecare situație are specificul ei, am făcut investigații în această zonă și pot afirma că există o paletă largă de motive care duc la părăsirea timpurie a școlii. Din păcate de multe ori este vorba despre influența și decizia familiei, este vorba despre cutume comunitare care sunt greu de înfruntat. Situațiile sunt atât de diferite, de la caz la caz și necesită intervenția școlii, a personalului specializat, precum și intervenția asistenților sociali. 

Rezultate foarte bune înregistrăm și în zona premiilor pe care elevii ieșeni le-au obținut la olimpiade naționale – 396, la concursuri naționale și internaționale – peste 400 sau la olimpiade internaționale – 17. Vești bune vin și din zona învățământului profesional, unde s-au ocupat la clasa a IX-a un număr de peste 2000 de locuri, din care 139 la învățământ dual.

Am acordat o atenție sporită celor 5 proiecte POCU pe care le avem în derulare, tocmai pentru că acestea pot interveni în zone sensibile, unde au fost identificate nevoi cărora inspectoratul școlar nu le poate răspunde în condiții normale.

A fost un an în care I.S.J. Iași a primit încă o dată votul de încredere al M.E.N., întrucât Iașul a fost din nou centru de evaluare pentru teze din alte județe la evaluarea națională, la bacalaureat, titularizare și definitivat, numărul tezelor evaluate la aceste examene depășește 15000.

De asemenea ne bucurăm că I.S.J. Iași este unul dintre cele 3 inspectorate care fac parte din proiectul CRED, cel mai amplu proiect pe care M.E.N. îl are în desfășurare acum.

Doresc să mulțumesc tuturor partenerilor noștri instituționali, alături de care am derulat și în acest an proiecte de anvergură cu teme diverse și importante – educația pentru sănătate, cetățenia activă, educația juridică.

Îmi doresc să avem mai mult timp pentru numeroasele noastre proiecte, aș vreai să ajungem pentru consiliere și monitorizare în toate școlile din județ, de mai multe ori pe semestru, pentru că e foarte important să fim într-un dialog direct, constant cu profesorii și cu directorii noștri.” a punctat prof. dr. Genoveva Aurelia FARCAȘ, inspector școlar general.  

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here