A început campania electorală: 14 candidați s-au înscris în cursa pentru Cotroceni

0
345

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a început astazi, 12 octombrie și va dura o lună de zile până pe 9 noiembrie. Pentru președinția României s-au înscris în cursă 14 candidați, conform ordinii de pe buletinul de vot, stabilită în urma tragerii la sorți:

Klaus Iohannis, actualul președinte, susținut de PNL

Theodor Paleologu – PMP

Dan Barna – Alianța USR PLUS

Kelemen Hunor – UDMR

Viorica Dăncilă – PSD

Cătălin Sorin Ivan – Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională

Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc

Sebastian ConstantinPopescu – Partidul Noua Românie

John Ion Banu – Partidul Naţiunea Română

Mircea Diaconu – Alianța „Un OM” formată de ALDE și PRO România

Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici – candidat independent

Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social liberal)

Viorel Cataramă – Dreapta Liberală

Alexandru Cumpănaşu – candidat independent

Românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile de vot și au avut posibilitatea, tot pentru prima dată, să aleagă votul prin corespondență. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri, către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o listă suplimentară cu 270 de secţii de votare în străinătate, în completarea celor 444 de secţii transmise în 3 octombrie 2019 şi aprobate de AEP.

Astfel, până în prezent, MAE a propus un număr de 714 secţii de votare care vor fi organizate în străinătate pentru organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate.

Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franţa (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveţia (8).

Alte informații despre campania electorală

  • În premieră, la aceste alegeri, românii din străinătate vor putea vota pe durata a trei zile, 8, 9 şi 10 noiembrie. În 8 noiembrie, programul de votare este 12.00 – 21.00. În zilele de 9 şi 10 noiembrie se va putea vota între orele 7.00 – 21.00. În fiecare dintre cele trei zile, programul de vot se poate prelungi până la ora 23.59, dacă sunt persoane la coadă.
  • Toţi competitorii electorali au fost obligaţi de lege să elimine bannerele şi materialele publicitare utilizate în activitatea de promovare până vineri, la ora 24.00, altfel ei vor fi sancţionaţi. În cazul în care aceste materiale vor exista în spaţiul public în campania electorală, se vor putea depune sesizări la birourile electorale judeţene, iar de eliminarea lor se vor ocupa organele de poliţie sau primarii.
  • În timpul campaniei electorale sunt permise numai afişele cu dimensiunile prevăzute de Legea 334 şi în locurile speciale de afişaj electoral, dispuse prin decizia primarului, alte materiale de propagandă fiind interzise.
  • Primarii sunt obligaţi ca, până la începerea campaniei electorale, să stabilească, prin dispoziţie, locuri speciale pentru afişajul electoral, în care să amplaseze panouri electorale, ţinând seama de numărul partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale dintre acestea care participă la alegeri, precum şi al candidaţilor independenţi.
  • Un afiş electoral nu poate depăşi dimensiunile de 0,5 metri o latură şi 0,3 metri cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 0,4 metri o latură şi 0,25 metri cealaltă latură. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here