De astăzi, noi prevederi și sancţiuni pentru folosirea telefonului la volan

0
527

Noile prevederi adoptate de Guvernul României pe 12 august privind circulaţia pe drumurile publice, au intrat în vigoare de astazi, 12 octombrie 2019. Principalele modificări vizează utilizarea dispozitivelor mobile, inclusiv de către cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis.

Noile prevederi ale Codului Rutier

Noile reglementări ale Codului Rutier anunță că e „ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video” constituie contravenție, iar nerespectarea acestei norme este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

Noile prevederi ale Codului Rutier care au intrat in vigoare astazi, 12 octombrie 2019, anunță că nu scapă de amenzi nici bicicliștii sau cei care folosesc trotineta, inclusiv pe cea electrică.

“În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)”, mai explică oamenii legii.

Sancțiunile pot duce și la suspendarea permisului dacă folosirea dispzitivului mobil se face și cu încălcarea altor reguli de circulație, astfel se poate ajunge la suspendarea permisului de conducere.

„Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare. Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionata cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amenda (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare”, informează IGPR.

Şoferii nu sunt amendaţi în cazul în care folosesc telefonul mobil atunci când maşina este oprită. Sancţiunea este aplicată doar atunci când vehiculul este în mişcare.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here