Isprăvniceasa de Țibănești – din nou vedetă! Amendă de un sfert de miliard pe persoană fizică

0
2559

Nu e prima dată când sunt făcute publice apucăturile de moșiereasă ale unei primărițe care confundă avutul comunei și al Primăriei cu propria ogradă. Acțiunile sale par a fi din altă epocă și orice atenționare o consideră un afront la pregătirea și  ideile sale, crețe de cele mai multe ori.

Aurica Cobuz, edilul comunei Țibănești, a fost acuzată că ar fi lăsat de izbeliște sediul Primăriei, fără măsurile elementare de securitate și protecție împotriva infractorilor. Se pare că s-a bazat doar pe paza câinilor aciuiați  prin curtea Primăriei, de moment ce Poliția a constatat lipsa oricărui sistem de alarmare.

În timpul unui control, polițiștii ieșeni au descoperit că la Primăria Țibănești supravegherea instituției este superbă, dar lipsește cu desăvârșire. Cam ca pe timpul comunismului, fără sisteme de alarmare la efracție, iar principalele obiective  și zone de risc din interior nu sunt deloc supravegheate. Mai mult, salariile lunare ale angajaților și alte valori monetare sunt depozitate în casierie, într-un jaf de seif de marcă neidentificabilă și necertificat, fără un sistem elementar de pază și protecție, fără supraveghere video împotriva furtului și distrugerii.

Din cauza neimplementării normelor metodologice privind aplicarea Legii 333/2003 privind pază obiectivelor, bunurilor și valorilor și protecția persoanelor, primarița din Țibănești a fost amendată cu 26.000 de lei. Bineînțeles că amenda a fost contestată în instanța, susținând  că sancțiunea polițiștilor a venit…prea repede. Instituția ar fi apelat anterior la o firmă în domeniul protecției și securității pentru implementarea unor măsuri de siguranță, dar nu a mai ajuns cu planurile. Ghinion, nu alta!

În fapt, la Primăria Țibănești, sume  foarte mari de bani reprezentînd salariile angajaților, investiții ori ajutoare sociale sunt depozitate în condiții improprii și fără asigurarea unei protecții și supravegheri elementare împotriva hoților și infractorilor. Ani la rînd, lună de lună, banii au fost depozitați în casieria unității, într-un seif antic, potrivit ca piesă de muzeu, fără că locația să fie supravegheată cu aparatură video. De asemenea, spun polițiștii, la un moment dat, sediul Primăriei Țibănești nu avea nici măcar un paznic sau un gardian care să țină sub observație unitatea, precum și zonele de risc, atat din interior, cat și din exterior. Cu alte cuvinte, primăria a fost lăsată de izbeliște, sub supravegherea câinilor din ogradă.  Aceste deficiențe deosebit de grave au fost constatate de Inspectoratul Județean de Poliție Iași, ca urmare a efectuării unui control referitor la analiză riscurilor la securitatea fizică la  sediul Primăriei Țibănești.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că edilul, adică fix primărița Aurica Cobuz, în calitate de reprezentant al UAT Țibănești, nu a implementat un set de măsuri obligatorii menite a asigura paza, protecția și securitatea fizică a instituției. Mai mult, recomandarea privind efectuarea analizei de risc a sediului primăriei a expirat de la dată de 1 iulie 2018. Dezinteresul și durerea în cot de recomandări și termene fac parte din…bunele intenții ale primaritei Cobuz!

Citeste si: Coana mare de la Țibănești a intrat cu toporul în arborii seculari https://jri.ro/2019/07/06/coana-mare-de-la-tibanesti-a-intrat-cu-toporul-in-arborii-seculari/

În urmă controlului IPJ Iași,  inspectorul de poliție Mihai Ispir a întocmit un proces-verbal de contravenție în care a specificat că edilul Aurica Cobuz nu a securizat unitatea împotriva infractorilor. Totodată, nu exista nici o elementară supraveghere video a casieriei instituției, acolo unde sunt depozitate valorile monetare constituite din banii salariaților, dar și cei de investiții, ajutoare sociale și șomaj. În temeiul Legii 301/2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, dar și elaborarea deficitară a analizei de risc la securitatea fizică a Primăriei,  Aurica Cobuz a fost amendată cu suma de 26.000 de lei. De asemenea, UAT Țibănești, în frunte cu primărița, au fost obligați să ia măsuri urgențe de protecție și securizare imediată a instituției.

Nemulțumită de sancțiunea primită, Aurica Cobuz a contestat amenda în instanța și a arătat că Primăria Țibănești nu își permite să plătească această sumă. Păi de ce să plătească Primăria, când amendă e pe persoană fizică, precum zicea un clasic în viață?

Coana mare lovește cu grație în contestație: ’’De ce procesul verbal de contravenție a fost întocmit pe persoană fizică Aurica Cobuz atît timp cît măsurile impuse de lege și consemnate în sancțiune sunt în sarcina UAT Țibănești. În ziua în care se aduc banii pentru salarii, în aceeași zi, angajații noștri primesc salariul astfel că aceștia nu rămîn în seiful unității. De asemenea, în afară orelor de program al personalului instituției, cît și pe timpul nopții, pază este asigurată de un angajat al nostru, gardian. Avînd în vedere că banii din bugetul local sunt bani publici, primăria nu își permite să achite suma dispusă cu titlu de amendă’’.

Și că să nu pară că e singură eminență cenușie din ograda Primăriei, sar în ajutor și secretarul instituției, Liliana Tiron și jurista Ana Maria Ariton, care citind în diagonală procesul verbal, semnează precizari către magistrați: ’’Fiind vorba de un contravenient persoană juridică, respectiv UAT Țibănești, considerăm că era imperios necesar că polițistul să se deplaseze la primărie și să solicite discuții directe cu edilul pentru rezolvarea situației. Ori, în cazul în care nouă nu ni s-a adus la cunoștință de conținutul actului de constatare a contravenției, considerăm că acesta este nul de drept. Din procesul-verbal reiese că UAT Țibănești nu a îndeplinit obligațiile privind întocmirea analizei de risc la securitatea fizică a instituției. În situația în care contravenientul este persoană juridică, în sancțiune trebuiau făcute mențiuni obligatorii cu privire la denumirea, sediul,  nr.de înmatriculare în Registrul Comerțului și Codul Fiscal al acesteia, precum și datele de identificare a persoanei care o reprezintă. Ori, doamna Cobuz nu are atribuții cu privire la faptele pentru care s-a constatat și s-a sancționat UAT Țibănești. De aceea, considerăm că în mod eronat a fost întocmit procesul-verbal de contravenție pe persoană juridică și a fost trimis pe adresa edilului. Deși datele de identificare completate de agentul constatator sunt ale doamnei Cobuz, în cuprinsul descrierii faptei se menționează că UAT Țibănești trebuia să efectueze demersurile prevăzute de lege. Există o neconcordanță clară între persoana fizică consemnată în procesul-verbal ca fiind  contravenient și persoana juridică în sarcina căreia sunt obligațiile prevăzute de HG 437/2017. Polițistul a trasat doar măsurile de îndeplinire a protecției și supravegherii în sarcina UAT-ului, cu mențiunea că răspunde de îndeplinirea acestora primarul, în calitatea sa de reprezentant legal. Mai mult decît atît, la nivel de instituție, înainte de a fi anunțat controlul poliției, a avut loc o ședință cu privire la măsurile de securitate ce se impuneau a fi implementate”.

În replică, reprezentanții IPJ Iași susțin că amenda a fost aplicată în condiții de legalitate pe motiv că UAT Țibănești este deficitară la capitolul zona de protecție a casieriei, a valorilor monetare depozitate într-un seif foarte vechi și necertificat, precum și la zonele de risc din interiorul  și din exteriorul sediului primăriei.

’’Au fost sancționați legal. Unitatea era la dată controlului fără un sistem de alarmare la efracție, nu era instituită pază și protecție umană.  De asemenea, nu au implementat măsurile de securitate impuse și nu aveau întocmită o analiză de risc’’, a conchis într-o întîmpinare adresată instanței, juristul IPJ Iași, Narcis Gabriel Țimpău.

Procesul aflat pe rol la Judecătoria Iași a ajuns la al treilea termen, pe 17 octombrie judecându-se contestația primaritei care vrea să scape de amenda de un sfert de miliard și bineînțeles dacă nu o plătește ea, ghici cine să o plătească? Onor locuitorii Tibanestiului, nu e clar?


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002413224{main}( ).../index.php:0
20.0002414696require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.655166257456require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.669166303584include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
50.956168722432locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
60.956168722528load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
70.956368732984require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
80.973868834688td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
90.974168851280td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
101.000068895896td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here