Scandal monstru în administraţia locală! S-a lăsat cu PLÂNGERI PENALE

0
363

Plângeri penale împotriva celor care au instigat ieșenii împotriva ieșenilor. Asta s-a întâmplat azi, pe esplana Oancea, din Tătăraşi. Protagoniştii au fost deputatul Marius Bodea şi Primăria municipiului Iaşi. Mai jos redăm comunicatele celor două parţi:

Referitor la incidentul și provocările create de persoane interesate în ziua de 20 octombrie, pe esplanada Oancea, Primăria Municipiului Iași face următoarele precizări:

  1. Orice cetățean are dreptul la liberă exprimare, în condițiile legii, indiferent de cauza susținută.
  2. Poliția Locală a intervenit prompt și a îndepărtat persoanele care provocau cetățenii, pentru a nu tulbura ordinea și liniștea publică.
  3. Manipulările și minciunile unor politicieni tributari unor grupuri de interese sunt inacceptabile.

 

Legat de subiectul construirii unor imobile în cartierul Tătărași, Primăria Municipiului Iași face următoarele precizări:

– Planul Urbanistic Zonal pentru strada Oancea nr. 20 a fost aprobat de către Consiliul Local Iași, în condiițile și cu respectarea tuturor prevederilor legale.

– Esplanada Oancea și spațiile verzi nu sunt afectate, așa cum rezultă din documentația depusă la dosar și din avizele obținute de la toate instituțiile abilitate, instituții care nu se află în subrdinea sau în coordonarea Primăriei Municipiului Iași (cum ar fi Agenția de Protecția Mediului, Inspectoratul de Stat în Construcții etc.).

– Primarul Municipiului Iași a cerut în mod expres, prin Autorizația de Construire, obligația realizării locurilor de parcare, extinderii spațiului verde, realizării de alei pietonale și acces auto.

 

Cu toate acestea, unul dintre parlamentarii Iașului, deputatul Marius Bodea, a continuat să intoxice atât opinia publică, cât și cetățenii din zona respectivă cu minciuni orientate politic. „Libertatea de exprimare este un drept al românilor câștigat la Revoluție, iar eu sunt primul care voi lupta până la capăt pentru acesta. Cu atât mai mult, nu voi permite ca adevărul să fie trunchiat de politruci de profesie, care nu s-au remarcat prin nimic în toată viața lor profesională înafară să încaseze bani de la stat prin funcții obținute de către nașii lor politici. Manipulările disperate ale acestora, în frunte cu deputatul Marius Bodea, mă obligă să apăr dreptul la corecta informare a ieșenilor. De aceea, voi depune plângere penală împotriva tuturor celor care instigă ieșeni împotriva altor ieșeni și, mai ales, împotriva Legii. Astfel de metode sunt tipice regimului comunist, moștenit apoi de Liviu Dragnea și, iată, preluat de unii lupi în haine de oaie. Concret, în calitate de primar al Municipiului Iași, dator să reprezint interesele comunității și ca garant pentru pașnica conviețuire a tuturor persoanelor, indiferent de opțiuni și simpatii politice, voi depune plângere penală atât pe numele deputatului Bodea, cât și împotriva persoanelor care au tulburat ordinea publică și întrunirea cetățenilor din cartierul Tătărași. Iașul este un oraș al toleranței, în care primează dialogul și puterea argumentului, nu luptele de stradă, intoxicările publice și manipulările politrucilor de ocazie”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Reamintim că nu este pentru prima dată când deputatul Marius Bodea instigă opinia publică pe false subiecte. Una dintre cele mai revoltătoare acțiuni ale parlamentarului împotriva Iașului și ieșenilor a fost atunci când acesta a mințit opinia publică în legătură cu reabilitarea porții de la Cimitirul Evreiesc. Încercând să instige ieșeni contra ieșeni, chiar dacă de religii diferite, Marius Bodea și-a atras oprobiul organizațiilor naționale și internaționale, pe un subiect extrem de delicat în istoria României și a Iașului. „Este doar o dovadă a micimii sufletești a acestui parlamentar care luptă practic împotriva Iașului. În ciuda evidenței, în ciuda documentelor, în ciuda explicațiilor oficialilor comunității evreiești, a continuat să persiste în minciună și manipulare. Astăzi, toată lumea vede că nu a fost decât un mincinos. La fel se întâmplă și cu așa-zisele scandaluri imobiliare: Bodea schimbă adresele poștale, confundă spațiul public cu cel privat, se comportă ca un adevărat bolșevic, cerând confiscarea unor proprietăți private – toate, în disprețul legii. Deja e prea mult! Cer liderilor responsabili din PNL să ia atitudine împotriva acțiunilor de intoxicare, manipulare și instigare, în timp ce organele statului își vor face datoria!”, a spus primarul Mihai Chirica.

Iată şi acuzele aduse Primăriei Iaşi de reprezentanţii Partidului Naţional Liberal (PNL), filiala Iaşi:

Primarul a semnat autorizația de construire a două blocuri – turn care vor distruge Esplanada Oancea.

Esplanada este singurul spațiu public pe care mii de cetățeni îl folosesc pentru a se relaxa, pentru a ieși cu copiii la plimbare sau pentru a interacționa.

Protestul locuitorilor din Tătărași a fost inutil: dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiță a primit autorizațiile pentru ridicarea a două blocuri turn pe Esplanada Oancea.

Autorizațiile aprobate de Primărie sunt pentru două imobile P+8, însă, cu tot cu demisol și supraînălțare, acestea vor putea ajunge la 10-11 nivele. Suprafaţa se află la intersecţia străzilor Oancea şi Han Tătar, unde, în 2016, a fost finalizat un alt bloc „cu cântec”.

Locuitorii din zonă au protestat de mai multe ori împotriva distrugerii spațiului verde. În adresa semnată de cele 16 familii de la Asociaţia de proprietari Bloc 354, scara B, Oancea nr. 10, în frunte cu Constantin Gheţeu, preşedinte, oamenii au explicat, în trei puncte, de ce se împotrivesc. „Studiul geotehnic întocmit de ICPROM Iaşi între anii 1986-1988 relevă faptul că structura geologică a subteranului este alcătuită dintr-un strat de argilă loessoidă cu o grosime de aprox. 7-8 metri sensibilă la umezire din grupa A (cu risc de prăbuşire) cu existenţa în subteran de galerii de nisipării la 10-12 metri, beciuri, hrube şi puţuri. Din această cauză, construcţia de blocuri a fost sistată în acea perioadă şi planul urbanistic de atunci cuprindea doar construcţii cu un CUT foarte scăzut (1mp ADC/mp) pentru a nu pune în pericol siguranţa versantului şi a construcţiilor existente”, au arătat locatarii în adresa transmisă Primăriei. Despre un subiect similar, aici.

PUZ-ul aprobat la sfârşitul lunii februarie 2018 ignoră această problemă geo şi a posibilelor alunecări. Cele 16 familii de la Blocul 354, scara B au mai atras atenţia şi asupra faptului că blocurile vor fi prea apropiate. „La o simplă analiză a planului (…) se poate observa că distanţa între blocul 354 sc. B şi blocul ce urmează a fi construit este de doar 15 m, iar înălţimea blocului nou este de 42 m (…). În cazuri ca acesta este necesară întocmirea unui studiu de însorire”.

Cu alte cuvinte, oamenii vor să vadă cum le va afecta noul imobil iluminarea naturală a locuinţelor. Lipsa soarelui, spun semnatarii petiţiei, ar putea avea consecinţe pentru ei: „Va afecta calitatea vieţii locatarilor şi va conduce la deteriorarea şi diminuarea valorii de piaţă a apartamentelor”.

În al treilea rând, oamenii din Oancea vorbesc despre poluare şi distrugerea spaţiilor verzi prin realizarea acestei investiţii.

Protestul locatarilor a fost ignorat, iar consilierii locali PSD-ALDE-PMP au aprobat PUZ-ul care prevede că din cei 2.463 mp de teren se poate construi pe 1.231 (adică 50%), cu o arie desfăşurată de 7.389 mp, cu un regim de înălţime 2S+P+M+10E+Eth. Lângă bloc, firma mai are o clădire 2S+P+M, aşa putându-se ajunge la o ocupare a terenului de 50%.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here