“Flori de toamnă”- la Gradina Botanică

0
526

EXPOZIȚIA DE FLORI, FRUCTE ȘI SEMINȚE „Flori de toamnă ” – a XLIII-a ediție, organizată în sera expozițională a Grădinii Botanice, precum și în spațiile exterioare va fi deschisă publicului începand cu dată de 26 octombrie 2019, ora 11.00.

Acest eveniment reprezintă o manifestare de tradiție a Grădinii Botanice, cu scopul de a prezența publicului o mare parte din colecțiile de plante specifice sezonului autumnal, de o mare valoare, atât din punct de vedere științific, dar și decorativ: crizanteme, tufanele sau dumitrite, varză ornamentală, ardei, dovlecei și castraveți decorativi, precum și numeroase eșantioane de fructe și semințe recoltate în această perioada de la diferite specii de plante deosebite cultivate în Grădina Botanică.

În seră expozițională sunt prezentate diferite tipuri și forme de flori, care impresionează printr-o paleta cromatică foarte diversă. În acest spațiu sunt expuse numeroase crizanteme, cunoscute că florile toamnei, care rețîn prin elegantă și rafinament, dar în același timp și prin calități estetice de necontestat, fiind recunoscute și că urmare a numeroaselor utilizări în domeniul horticol.

Aceste plante sunt cultivate de peste patru decenii la Grădina Botanică din Iași, iar varietățile horticole din colecție evidențiază armonizarea și ordonarea formelor de cultură, respectiv punerea în valoare a contrastului de textura a suprafețelor și relieful spațiului cu diferite caracteristici, dar și valorificarea dinamicii cromatice a florilor.

În funcție de perioada de înflorire vor fi expuse eșalonat 202 varietăți horticole de crizanteme (Chrysanthemum x grandiflorum), într-o mare diversitate de forme și culori, printre acestea fiind și soiuri de crizanteme obținute în cadrul Grădinii Botanice din Iași.

Că genitori pentru varietățile horticole actuale, sunt expuse și specii spontane ale genului Chrysanthemum s.l. – dintre acestea, Chrysanthemum indicum L. reprezintă în mod cert specie parentală în procesul de ameliorare a crizantemei. Alături de această specie sunt expuse și alte 26 specii și cultivaruri, anuale sau perene, ce aparțîn genului Chrysanthemum s.l. și cu origine pe diferite continente sau zone punctuale ale globului: Europa continentală (Munții Pirinei) și insulară (Insulele Canare), Asia și nordul Africii, cum ar fi reprezentanții genurilor ArgyranthemumDendranthemaTanacetumEuryops etc.

Tufanelele sau dumitritele (Chrysanthemum indicum), cu soiurile reunite în colecția Grădinii Botanice Iași, sunt puse în valoare în cadrul expoziției în funcție de cromatică, atât în seră expozițională, dar mai ales în spațiile exterioare, unde sunt expuse 195 de soiuri de tufanele în aranjamente și mozaicuri florale inedite.

Dintre acestea, 27 de soiuri de tufanele sunt varietăți care au fost create la Grădina Botanică din Iași, fiind expuse în seră expozițională, alături de diferite forme de cultură a crizantemelor dirijate cu aspect pom, cascadă, evantai și bonsai sau crizanteme altoite, care reprezintă o frumoasă tradiție, practicată în ultimii ani doar în această instituție.

De asemenea, vor fi expuse eșantioane cu fructe și semințe aparțînând la peste 100 de specii de plante cu origini diferite, cultivate în spațiile exterioare și în serele Grădinii Botanice din Iași.

Speciile selectate sunt prezentate că sursă de inspirație pentru poeți și prozatori, fiecărui element vegetal fiindu-i atribuit un simbol, legat de cele mai multe ori de rolurile și funcțiile biologice îndeplinite de acestea. Astfel,

semințele pot simboliza atât sfârșitul de viață, întrucât cu acestea se încheie ciclul anual al plantelor, cât și renașterea și înnoirea, deoarece sunt responsabile de perpetuarea speciilor vegetale. Pot simboliza atât toamna – momentul în care, pentru majoritatea plantelor, acestea sunt diseminate, cât și primăvară – momentul în care acestea germinează. Fructele simbolizează rodul existenței, al muncii, al vieții, evocând motivele prosperității și fertilității, împlinirii și bogăției, alături de semințe, fiind elemente care evocă sezonul autumnal.

În acest cadru vor fi expuse 10 specii și subspecii ale genului Capsicum, cu 120 de soiuri și hibrizi, dintre care 11 soiuri sunt prezentate pentru prima dată în expoziție: Capsicum annuum ‘Loco’, Capsicum annuum ‘Sedona Sun’, Capsicum annuum ‘Pimiento de Padron’, Capsicum baccatum ‘Achard’, Capsicum chinense ‘Biquino Red’, Capsicum chinense ‘Trinidad Scorpion Moruga Red’ etc.

Și în acest an, va fi expus soiul ‘Carolina Reaper’, oficial cel mai iute soi de ardei din lume și în anul 2019, a cărui iuțeala măsoară peste 1.641.000 Scoville Heat Units (măsurători realizate în 2019).

De asemenea, vor fi prezentate 13 specii aparțînând genului Solanum, cu origini bio-geografice diferite, de la specii originare din Europa, la specii ce provin din Asia și Australia, America sau Africa. Noutățile expoziției din acest an sunt mărul de Sodom (Solanum incanum), originar din Africa sub-Sahariană, fiind o plantă medicinală recunoscută pentru proprietățile analgezice ale unor metaboliți sintetizați, precum și naranjilla (Solanum quitoense) originar din America de Sud, specie cu fructe bogate în vitamine.

Într-un decor cu numeroase elemente tradiționale sunt expuse 200 de soiuri de dovleci decorativi care aparțîn genului Cucurbita, 15 soiuri ale genului Cucumis (castraveți țepoși africani), soiurile ‘Crystal Lemon’ (castravete de culoarea lămaii) și ‘Soo-Yoo-Long’ (castravete lung), Cyclanthera pedata (castraveți sălbatici), Diplocyclos palmatus (castravetele cu dungi), Melothria scabra ‘Cucamelon’ (castravete mexican), 3 soiuri ale genului Luffa (burete vegetal) și 30 de soiuri de Lagenaria (tigva), alături de Momordica charantia (insulină vegetală sau castravetele amar), Benincasa hispidă (dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă) și Trichosanthes cucumerina (tărtăcuță șarpe), cu origini geografice în diferite zone din America de Sud, Africa sau Asia.

Și la această ediție se vor remarcă zooforme topiare realizate din diferite soiuri de dovleci și castraveți țepoși, care reflectă imaginația, dar și creativitatea angajaților grădinii.

Colecția de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală cu diferite origini, reunește 65 taxoni, ce aparțîn la 4 specii (Brassica oleraceaBrassica elongatăBrassica juncea și Brassica râpă) din care 12 soiuri și 53 hibrizi F1, 36 cu valoare ornamentală, însumând aproximativ 6000 de exemplare. Cu prilejul acestui eveniment vor fi prezențați pentru prima dată 8 hibrizi ornamentali: ‘Flare Rose’, ‘Nagoya Red’, ‘Nagoya Rose’, ‘Nagoya White’ și alimentari ‘Fizz’, ‘Bolshoi’, ‘Sympatic’ și ‘Candy Floss’.

Vernisajul va avea loc în seră expozițională, sâmbătă, 26 octombrie, ora 11.00. În cadrul evenimentului, momentul artistic muzical este susținut de Essenza Quartet, în următoarea componentă: Ioana SIMIONEL (vioara), Diana Maria RISNICERU (oboi), Ruxandra MARTIN (viola) și Diana-Maria HRENCIUC-MERTIC (violoncel).
În program: O sole mio (Eduardo di Capuâ), Valurile Dunării (Ion Ivanovici), La vie en rose (Edith Piaf ), Over the rainbow (Harold Arlen), Por una Cabeza (Carlos Gardel).

Expoziția va fi deschisă zilnic, între orele 9.00-16.00, până duminică, 17 noiembrie 2019.
Prețul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber.

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here