Un ieșean propus ca ministru al Sănătății

0
913

Pe lista cabinetului Orban, se regăsesc doi ieșeni care ar putea fi validați ca miniștri. Pe lângă Costel Alexe, propus să preia portofoliul Ministerului Mediului, mai este un ieșean care ar putea deveni ministru. Este vorba de conf. dr. Victor S. Costache, un chirurg cardiovascular de renume, o personalitate atât la nivel național cât și internațional,  originar din Iași. Nepot de medici chirurgi, şi-a petrecut copilăria pe holurile spitalelor, de acolo venind și dragostea pentru această nobilă profesie.

„Am petrecut o foarte mare perioadă a copilăriei mele foarte aproape de un spital, într-o familie care lucra în domeniul medical. Așa că primele mele amintiri sunt asociate cu profesia de medic. Primele imagini din copilărie sunt amestecate cu amintiri din ceea ce înseamnă viața într-un spital: vizite, consultații, apeluri nocturne la telefon. Atunci când vremea lor a venit, a fost ca o continuitate a ceva firesc”, a povestit medicul Victor Costache.

Bunicii sai au fost chirurgi in Iaşi. „Dumitru și Ludmila, bunicii din partea mamei, au fost chirurgi și toată viața și-au dedicat-o oamenilor. Bunicul meu era unul dintre medicii respectaţi din Iaşi. A luptat în al Doilea Război Mondial şi la bătălia de la Stalingrad. Aşa că momentul în care am decis să dau la Facultatea de Medicină nu a fost o surpriză pentru nimeni. Dar sunt atât de multe amintiri-primele lecții de mers pe bicicletă, temele din școala primară, lecțiile de anatomie și fiziologie, atunci când mă pregăteam pentru facultatea de medicină. Bunicii au fost mult mai prezenți ca părinții în educația mea, așa cum se întâmplă deseori și în alte familii, dar au dispărut prea repede” a mai spus medicul Costache.

Conf.  dr. Victor Costache, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din România, autorul mai multor premiere medicale naționale și internaționale, a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, în anul 1998. După primul an de rezidenţiat în chirurgie toracică, a plecat în Franţa la Spitalul Universitar din Toulouse, pentru a face rezidenţiatul în chirurgie cardiovasculară. În 2008, după șapte ani de stagii de specialitate în centrele din Toulouse şi Grenoble, a reuşit la examenul francez de medic specialist chirurgie cardiovasculară şi toracică. Între 2008 şi 2009, dr. Costache a practicat chirurgia cardiacă la Institutul Inimii din Quebec, Canada, unde s-a specializat în chirurgia cardiacă minim-invazivă şi TAVI. La Sibiu, dr. Costache a realizat primele intervenţii pe cord deschis din regiune, realizând cu succes şi prima implantare de valvă sutureless din România. La sfârşitul anului 2010, după obţinerea titlului de medic primar, a pus bazele unui centru nou de chirurgie cardiacă în oraşul francez Annecy. Împreună cu doi chirurgi de la reputata clinică Tonkin din Lyon. În iunie 2013, a venit în România să facă acelaşi lucru, la Sibiu.

Este președinte al SRCETVT- Societății Române de Chirurgie Endovasculară și Terapie Valvulară Transcateter și coordonator al proiectului „NextCARDIO – Cercetare de nouă generație prin asistență computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare”, proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, la Sibiu. Dr. Victor Costache este coordonatorul proiectului școlii de vară „Saving Hearts“- prima școală de vară internațională, organizată în România în domeniul chirurgiei cardiovasculare, endovasculare și intervenționale.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here