25 Octombrie – Ziua Armatei României

0
854

 

 

Astăzi , de la ora 10,00, a avut  loc ceremonia militară cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul dedicat eroilor Regimentului 15 Infanterie ,,Războieni”, căzuţi la datorie în Războiul de Întregire Națională. De asemenea, la Sala Voievozilor de la Cercul Militar Iași a fost  o lansare plachetă comemorativă ,,General Ernest Broșteanu” , realizată de  Iulia Claudia Antăluță – membră a Societății Numismatice Române. Prezentarea va fi realizata de  colonel (rz.) prof. univ. dr. Ioan Giurcă de la Universitatea Națională de Apărare ,,Carol I”.

„La ceas de sărbătoare, cu ocazia Zilei Armatei României, se cuvine să aducem un pios omagiu celor care și-au dat viața pentru libertatea, unitatea și integritatea țării și să transmitem gândurile de recunoștință veșnică din partea noastră.

Cu acest prilej, Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt” va organiza o serie de manifestări, la care vă invităm să ne fiți alături” a declarat ieri Comandantul Brigăzii 15 Mecanizată ,,Podu Înalt”, Colonel Ionel – Lucian SANDU.

Si primarul Mihai Chirica a prezentat un cuvânt de preţuire dedicat Armatei Române: „În această zi dedicată Armatei Române, simbol al demnităţii noastre ca neam, ne îndreptăm gândurile de recunoştinţă către toţi eroii care ne-au făurit o ţară.

Uniforma militară este chiar drapelul românesc, cel care le-a fost pavăză şi încurajare ofiţerilor şi soldaţilor care, în urmă cu 75 de ani, la Carei, au eliberat patria de ultima urmă a asupritorilor.

Sacrificiul ostaşilor români, înfăptuit pe atâtea câmpuri de luptă, ne este îndemn pentru a lupta, la rândul nostru, pentru o ţară prosperă, demnă şi independentă.

Capitală de Război a României în prima conflagraţie mondială, Iaşul a cunoscut prea bine suferinţele frontului. I-a fost alături atunci Regele Ferdinand I Întregitorul, care a a transformat oraşul într-o redută a rezistenţei până la capăt.

Şi am reuşit.

Doar având în gând şi în suflet exemplul martirilor noştri, vom putea înţelege şi reface forţa acestui popor.

Puterea noastră a stat mereu în unitate, solidaritate şi credinţă, iar Armata Română, ca esenţă a patriotismului, a fost construită pe aceste valori.

Dumnezeu să binecuvânteze Armata şi poporul român!”

 

Comunicatul Brigăzii 15 Mecanizată: La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Pentru eliberarea acestei localități s-a decis executarea unei ample manevre dublu învăluitoare cu forţele a patru divizii ale Corpului 6 Armată care aveau misiunea de a nimici trupele duşmane din zona oraşului. În acest timp, Corpul 2 Armată, aflat în dreapta, cu forţele Diviziei 11 Infanterie, trebuia să acţioneze pe la sud împotriva rezistenţei inamicului din Satu Mare. Atacul a început în seara zilei de 24 octombrie şi, în aceeaşi seară, militarii Diviziei 9 Infanterie au pătruns în Carei unde au angajat lupte de stradă. În zorii zilei de 25 octombrie 1944, după lupte grele, ultima localitate românească mai importantă de la frontiera de vest a ţării a fost eliberată.

Odată cu încheierea acţiunii de eliberare a teritoriului național, după 25 octombrie 1944, Armata Română a participat la eliberarea Ungariei, unde au fost angajati peste 210.000 militari, eliberând 14 oraşe mari şi 1.224 de comune. În cursul acestor lupte, din rândurile ostașilor noştri au căzut la datorie 42.000 de oameni (morţi, răniti, dispăruţi şi prizonieri). În continuare, în Cehoslovacia, Armata Română  a desfăşurat acţiuni de luptă, alături de armata sovietică, în perioada 18 decembrie 1944 – 12 mai 1945, unde au participat 248.450 militari români, din rândurile cărora au căzut 67.495 de eroi.

Cu un efectiv total de peste 538.536 de luptători, din care au pierit peste 169.822 de eroi, Armata Română, care a parcurs peste 1.700 de km de la Marea Neagra până in Cadrilaterul Boemiei, a eliberat peste 200.000 km pătraţi de sub ocupaţie straina (România, Ungaria, Cehoslovacia şi Austria), a traversat prin lupte grele circa 20 de masivi muntoşi, a forţat 12 cursuri mari de apă şi a eliberat peste 3821 localităţi, dintre care 53 de mari oraşe.

Ostașii români s-au întors în ţară cu drapelele de luptă acoperite de glorie, trecând pe sub Arcul de Triumf ca o armată biruitoare, care şi-a făcut datoria faţă de patrie şi poporul său, precum şi faţă de alte popoare.

 

 

 


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here