Conferința „El Camino de Santiago – un drum milenar”

0
768

Astazi a avut loc Conferința Internațională cu tema “El Camino de Santiago – un drum milenar”, organizată  în sala “Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, la care au participat ca invitati primarul Mihai Chirica si Prof. Univ. Dr. Ion NICOLAE, Pr. Dr. Emil DUMEA, Pr. Dr. Javier QUESADA. Organizator -Daniela Cadar, Presedinte Executiv la Asociatia Crestin – Umanitara Slujirea Vietii.

“Camino de Santiago” sau ”Drumul lui Iacob” în traducere liberă, este un pelerinaj care se face pe jos, călare sau cu bicicleta până la mormântul Apostolului Iacob cel Mare care se află la Santiago de Compostela, în Spania. Pe acest drum se presupune că ar fi mers și predicat Apostolul Iacob și ar fi încercat să ajungă la capătul lumii.

În Evul Mediu mii de pelerini au cutreierat Europa până la Santiago de Compostela iar în zilele noastre a devenit un fenomen universal: pe acest drum merg pelerini din toată lumea, inclusiv din România.

Renașterea vechiului drum de pelerini “Camino de Santiago” ca Itinerar European, în 1987, a generat o amplă activitate de identificare și reactivare a rutelor care, timp de mai bine de un mileniu, au călăuzit milioane de pelerini spre capitala Galiciei, Santiago de Compostela.

Inițiativa proiectului “Camino de Santiago” în România și toate demersurile materializării proiectului aparțin Asociaţiei prietenilor “Camino de Santiago” în România.

România prezintă numeroase elemente specifice pentru ”Camino” (cochilii, statui, picturi, vitralii ș.a.) –elemente care vin în sprijinul celor ce doresc reînvierea acestui drum de pelerinaj.

În contextul acestor elemente prezente în spațiul românesc, asociația a considerat necesară includerea traseelor românești folosite de pelerinii medievali în rețeaua europeană și pe această cale, deschiderea spațiului românesc circulației pelerinilor, dornici să cunoască noi experiențe.

Drumul milenar de pelerinaj către Santiago de Compostela este un drum ce unește popoarele Europei, un drum pe care învăţăm simplitatea, frumuseţea, gratitudinea vieţii şi pe care mergem împreună cu pelerini din toată lumea, indiferent de ţara din care provin, de statutul social, de convingerile sau credințele personale.

„Așa cum orice musulman pios vrea ca măcar odată în viață să ajungă la Mecca, așa și un pelerin creștin vrea să ajungă măcar odată în viață la mormântul Sfântului Apostol Iacob de Compostela. Alții vor să ajungă la mormintele apostolilor Petru și Paul din Roma cum sunt atâția care vor să ajungă în Țara Sfântă, să pășească chiar pe urmele Mântuitorului Cristos la Ierusalim și în Palestina de odinioară, adică Israelul de astăzi. Așa cum astăzi se vorbește până la suprasaturație de target-uri și deadline-uri, un pelerin adevărat (spre diferență de un turist sau unul simplu dornic de mișcare și ieșire din cotidian) își propune un drum de purificare a sufletului, a dorințelor și ideilor sale, iar camino, cu toate rigorile și dificultățile lui, tocmai aceasta înseamnă: purificare și fortificare interioară, dar și a trupului; căci există o armonie strânsă între spirit și trup. Așa ne-a creat Dumnezeu, iar camino ne ajută să ne reîntoarcem la omul adamic”=Pr. Dr. Emil DUMEA.


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002413264{main}( ).../index.php:0
20.0003414736require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.659466244200require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.673466291896include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
50.969068712064locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
60.969068712160load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
70.969268722616require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
80.987368833216td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
90.987768849808td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
101.016968892240td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here