ISJ Iași zice că nu e segregare în școli

0
223

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași  a transmis o informare primarului Mihai Chirica prin care prezintă rezultatul verificarilor cu privire la acuzatiile  facute de o reprezentanta a Partidei Romilor ProEuropa. Iata comunicatul ISJ Iași:

Inspectoratul Școlar Județean Iași a efectuat verificări la instituțiile de învățământ ieșene cărora le sunt aduse acuzații de segregare. Constatăm cu uimire că în spațiul public se propagă aceste acuze întemeiate doar pe relatările subiective ale unei singure persoane, relatări ce nu sunt susținute nici prin înscrisuri și nici nu sunt asumate public de alte persoane, în condițiile în care I.S.J. Iași nu a primit nicio sesizare din partea părinților sau a cadrelor didactice în niciuna din situațiile prezentate în mass media, iar verificările făcute de I.S.J. Iași la fața locului nu au confirmat niciuna dintre acuze.

Mai mult decât atât, reprezentanții M.E.N. care au efectuat verificări la fața locului la finalul lunii octombrie, având întâlniri comune cu echipa de conducere a I.S.J. Iași, cu directorii unităților de învățământ implicate, cu reprezentanți ai părinților, cu elevi din toate școlile acuzate public de existența fenomenului de segregare școlară, prin deplasări la I.S.J. Iași, la Școlile Gimnaziale „Ion Neculce” și „Titu Maiorescu”, precum și la Școala Profesională Dagâța și la Școala Primară Zece Prăjini, au constatat clar faptul că I.S.J. Iași nu a încălcat legislația în vigoare în niciuna din situațiile prezentate public de către Partida Romilor Pro Europa, prin reprezentanta acesteia, doamna Elena Motaș. Toate aceste constatări sunt consemnate de către reprezentanții ministerului de resort într-un raport transmis instituției noastre.

Cu privire la cea mai recentă relatare a doamnei Motaș privitoare la pauzele elevilor, dorim să transmitem public domnului primar Chirica faptul că am verificat încă o dată situația de la Școala Gimnazială „Ion Neculce” din Iași, acolo unde învață pe același palier 5 clase pregătitoare de la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” și 1 clasă pregătitoare de la Școala Gimnazială „Ion Neculce”.

Astfel, în ziua de miercuri, 6 noiembrie 2019, o echipă alcătuită din trei inspectori şcolari ai I.S.J. Iaşi s-a deplasat la Şcoala Gimnazială „Ion Neculce” Iaşi şi a efectuat verificări cu privire la programul şcolar al elevilor. S-a constatat că orarul tuturor claselor pregătitoare care îşi desfăşoară activitatea la parterul Şcolii Gimnaziale „Ion Neculce” este acelaşi pentru toţi elevii, indiferent de apartenenţa etnică, fiind stabilit de conducerile celor două unităţi de învăţământ. De asemenea, toţi elevii din cele şase clase pregătitoare folosesc grupurile sanitare aflate la parterul clădirii. Mai mult decât atât, elevii celor două școli derulează activități extracurriculare comune, incluse în proiectul educativ ,,Ne jucăm împreună”, proiect inițiat de cadrele didactice din cele două unități de învățământ. Considerăm că această formă de colaborare dintre cele două școli este un exemplu de bună practică, de incluziune școlară și sub nicio formă nu poate fi vorba de segregare.

În conformitate cu atribuțiile pe care le are, I.S.J. Iași a respectat întocmai legislația în vigoare și manifestă în continuare toată deschiderea pentru soluționarea eventualelor probleme ale minorităților,  având drept prioritate interesul superior al copiilor.

I.S.J. Iași tratează cu maximă responsabilitate și prioritate asigurarea șanselor egale la educație pentru toți elevii.

În acest sens,  invităm la dialog, pentru a găsi soluții, deopotrivă pe reprezentanți ai autorității locale, dar și pe reprezentanții societății civile care pot, prin colaborare instituțională cu școlile ieșene și cu Inspectoratul Școlar, să aducă contribuții semnificative pentru clarificarea oricăror situații, caci prezentarea acestora cu prioritate, distorsionat și speculativ, direct în mass media nu este prima  solutie la care trebuie sa se apeleze.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here