Ceremonii militare de Ziua Armistițiului

0
488

În cursul zilei de astăzi au avut loc la Iasi manifestări dedicate Zilei Armistițiului, ceremonii  la Cimitirul Eternitatea, la Monumentul Eroilor Francezi, dar și la statuia generalului Henri Berthelot din curtea Teatrului Național. Manifestările au ca scop aducerea unui omagiu soldaților francezi  cazuti la datorie  în timpul Primului Război Mondial pe teritoriul țarii noastre.

La manifestările de astăzi au participat autorități locale și județene-prefectul Marian Serbescu, primarul Mihai Chirica, vicepresedintele CJ Iasi, Romeo Olteanu, atașatul militar al Republicii Franceze în România, colonelul Flavien Garrigou Grandchamp, militari ai Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, dar și reprezentanti  ai Institutului Francez din Iași.

„Ziua de 11 noiembrie este pentru noi un prilej de a redefini și a ne aminti de fiecare dată ce înseamnă prietenia. Prietenul este acel popor, acel stat, care îți întinde mâna când îți este mai greu. Așa a procedat Franța în Primul Război Mondial, când ne-a întins mâna pentru a merge împreună spre victorie. Generalul Berthelot a fost și rămâne reprezentantul Franței despre care putem vorbi la superlativ oricând discutăm despre relația dintre cele două state. Memoria tuturor cetățenilor francezi care s-au jertfit pe pământul României și a statului francez în ansamblul său trebuie să rămână veșnic trează pentru toți românii, indiferent unde s-ar afla. Pentru mine este un prilej de a mulțumi din nou în numele cetățenilor Municipiului Iași, de atunci și de acum, și de a aprecia cele făcute pentru România. Vive la France! Vive la Roumanie!”, a spus primarul Mihai Chirica.

„Era acum o sută de ani. Războiul se terminase, soldații demobilizați se întorceau la casele și familiile lor, marcați pentru totdeauna de acele încercări. Cu toate acestea, în anumite zone ale Europei înfruntările continuau. De exemplu, cele din Basarabia, tocmai atașată României, împotriva Armatei Roșii. Această comemorare este o ocazie de a ne aminti de acești soldați francezi, veniți de departe, pentru a ajuta o națiune prietenă și uneori pentru a muri alături de camarazii lor români. La Iași, Capitala de Război a României, cooperarea franco – română nu a fost doar militară. Medicii și asistentele franceze au plătit un tribut greu venind în ajutorul populației din regiune, suferind de malnutriție și tifos. O sută de ani mai târziu ne amintim de acei morți, francezi și români. Jertfa lor, demonstrarea dragostei lor față de țară, ne obligă. Pentru Franța și pentru România a-i comemora pe cei care sunt înmormântați aici nu trebuie să fie doar un moment de tristețe, ci și unul de mândrie. Toți acești soldați și-au dat viața pentru țara lor și pentru a menține o Românie liberă. Acești francezi înmormântați la Iași reprezintă un important simbol al prieteniei franco-române, care unește țările noastre încă din anul 1859. Aceasta a continuat de-a lungul deceniilor până la operațiunile din ziua de astăzi, unde soldații noștri luptă împreună. Trăiască România! Trăiască Franța! Trăiască prietenia româno – franceze!”, a declarat colonelul Flavien Garrigou Grandchamp

De asemenea, la Primăria Iași a avut loc o lansare a unei mape filatelice dedicate generalului Henri Mathias Berthelot, eveniment in cadrul  Programului Centenar. Au participat primarul Mihai Chirica, colonelul Flavien Garrigou Grandchamp,atașatul militar al Republicii Franceze în România, Daniel Sandru, deputat Camelia Gavrila, cadre militare.

Istoric: În prima parte a campaniei, generalul francez Henri Mathias Berthelot s-a limitat la rolul de consilier tehnic, participând la toate şedinţele de comandă ale autorităţilor militare române. Din decembrie 1916, odată cu retragerea în Moldova, rolul Misiunii Militare Franceze se modifică, de la asistarea operaţiunilor la componenta de instrucţie.
Un alt registru al activității misiunii militare a lui Berthelot a fost cel diplomatic, pe linia relaţionării cu autorităţile militare ţariste şi noile structuri de putere ucrainene. Având, în primăvara anului 1917, întâlniri în mai multe rânduri cu generalii ruşi şi câteva deplasări în sudul Rusiei, Berthelot a avut iniţiativa organizării unui corp de voluntari români ardeleni, prizonieri de război ai armatei ruse. Aceştia vor sosi la Iaşi în iunie şi se vor înrola în armata română.
În timpul conferinţei interaliate de la Petrograd, din aprilie 1917, susţinând ideea menţinerii unui front românesc, generalul rus Gourko l-a acuzat pe Berthelot că „e mai român decât românii”.

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here