Manifestări de amploare de Ziua Națională a României în fața Palatului Culturii

0
555

Manifestări de amploare de Ziua Națională a României în fața Palatului Culturii. Mii de ieșeni de toate varstele au îndurat vremea rece pentru a asista la cel mai așteptat moment al zilei de 1 Decembrie. Sute de militari și angajați ai Ministerului de Interne au defilat în zona Palatului Culturii. Autoritățile locale și cele județene au participat pentru a-i omagia pe cei care au înfăptuit Marea Unire de acum mai bine de un secol.

Sute de cadre militare din cadrul Brigăzii Mecanizate „Podu Înalt”, dar și angajați din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne au defilat la parada de Ziua Națională.
La eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, în frunte cu prefectul Marian Șerbescu, primarul Mihai Chirica, dar și Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. La manifestare a fost prezent și Costel Alexe, ministrul Mediului, iar pe scenă au urcat și parlamentari ai Iașului. Invitații de seama ai evenimentului au fost membrii Casei Regale a României. Pe scenă au urcat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, alături de Princepele Radu și de Principesa Sofia.

„Aceste zile le-am sărbătorit altfel, mult mai frumos, mult mai măreț și mai legat de istoria și tradiția acestui popor. În aceste zile avem alături de noi și Casa Regală a României, acea pagină frumoasă din istoria acestei națiuni care a reușit după o lungă și grea suferință a poporului român să scrie ceea ce așteptam de secole, Unirea. Regele Ferdinand I a reușit alături de clasa politică de atunci să facă ceea ce visam cu toții, să ne adune pe toți sub un singur drapel, cu un singur destin. Le suntem recunoscători pentru ceea ce au făcut pentru această țară. Toți românii sunt prețuiți oriunde s-ar afla ei. Trebuie să înțelegem cu toții că dragostea pentru această palmă de pământ este singurul motiv care ne adună împreună. Iașul a scris cele mai frumoase pagini cu multe sacrificii. Ieșenii trebuie să se mândrească cu acest lucru. Trebuie să facem din orașul nostru un stindard al democrației”, a spus edilul Mihai Chirica.

„Suntem datori să ne cinstim trecutul, să reflectăm la prezent și să ne gândim la viitor. Este așadar obligația noastră să punem umărul la continuarea misiunii începute de predecesorii noștri. La mai bine de un secol de la unirea cea mare, acest moment istoric are încă o încărcătură aparte. Dragi parlamentari, dragi guvernanți, organizațiile civile, cu toții trebuie să ne unim cu Transilvania prin autostrada Unirii, să luptăm împreună. Trebuie să avem încredere în viitorul nostru. E sărbătoarea noastră, a strămoșilor noștri, a fiilor noștri. Iașul s-a sacrificat pentru păstrarea unității naționale și de aceea rog toți parlamentarii să luptăm împreună pentru Moldova, pentru autostradă. Ziua Marii Uniri este un îndemn la unitate, la solidaritate națională”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Presedintele PNL Iasi, Costel Alexe a transmis mesajul premierului Ludovic Orban: “Sărbătorim în acest an Ziua Națională a României cu împlinirea faptului că am reușit să lăsăm în urmă, prin vot, ceea ce a frânat progresul pe care ni l-am dorit după căderea comunismului. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România, a însemnat pentru făuritorii ei împlinirea ”Visului de Veacuri, a Visului de Aur al României’, așa cum minunat descria acest moment al istoriei Regina Maria.

Astăzi, la o distanță în timp de 101 ani – în care soarta României nu a fost lipsită de suferință, în anii de război, în anii de comunism și chiar și în istoria foarte recentă – sărbătorim Ziua Națională cu sentimentul adevăratei noastre eliberări și cel al împlinirii unui nou vis al românilor. Avem acum șansa reală să schimbăm lucrurile în bine, să trăim într-o țară democratică, în care instituţiile statului să servească cetăţeanul, iar legea să fie aplicată pentru toţi, în mod egal. Este momentul să consolidăm cu adevărat România europeană, care să garanteze cetățenilor săi drepturile și libertățile fundamentale și în care să se regăsească toți românii, indiferent de locul unde au ales să trăiască. Să construim împreună un drum ireversibil al României către stabilitate socială și economică, către prosperitate, în care cei care muncesc onest să se bucure de beneficiile muncii lor, iar antreprenorii să se simtă corect tratați. Să dezvoltăm societatea românească pe principiile solide ale adevărului și meritocrației, în care competența să fie recunoscută și apreciată.

Crezul meu, ca prim-ministru, este să nu irosim această șansă și, ”prin noi înșine”, români din țară sau din alte colțuri ale lumii, să construim o Românie normală pentru toți cetățenii. La mulți ani, România!
La mulți ani, dragi români din țară și din afara granițelor!”

 

După încheierea manifestărilor, ieșenii care au fost în Piața Palatului la traditionala  fasole cu ciolan, dar și un pahar de vin fiert sau ceai.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here