Dezbatere publică PALAS 2 la Primăria Iași

0
301

Astazi, 10 decembrie 2019, timp de șase ore și jumătate, la Primăria Municipiului Iași s-a desfășurat dezbaterea publică privind proiectul propus de compania IULIUS pentru reconversia zonei Sf. Andrei. Au luat cuvântul consilieri locali, consilieri județeni, arhitecți, istorici, medici, profesori universitari, starețul Mănăstirii Trei Ierarhi, precum și reprezentanți ai Complexului Muzeal Național „Moldova”, Ordinului Arhitecților din România, Uniunii Arhitecților din România și organizațiilor neguvernamentale.

Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a afirmat că toate punctele de vedere exprimate sunt importante și că vor fi studiate de reprezentanții municipalității, ca și de cei ai dezvoltatorului.

„Am dorit ca această dezbatere să se desfășoare într-o manieră cât de poate de liberă și de argumentată. Este a doua mare dezbatere publică pe aceste proiecte care vizează destinele orașului nostru. Mulțumesc sincer tuturor celor care au venit și au expus un punct de vedere. Ca și în cazul acestei extinderi, cred că ar trebui să existe un regulament prin care toate elementele viitoare de impact evident și pe termen lung în zona centrală, dar mai ales în zona protejată, să facă obiectul unor studii de soluții arhitecturale, astfel încât să putem fi convinși că am ales pentru generația noastră soluția cea mai corectă, pentru a putea lăsa generației de mâine ceva ce poate fi judecat, pus în pagina de istorie a vremurilor pe care le trăim și care poate rămâne ca amprentă a generației noastre. Nu putem doar să ne bucurăm de ceea ce am moștenit. Avem obligația să lăsăm ceva palpabil și care să fie reprezentativ pentru generația noastră, dar care să nu distrugă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Compania Iulius a venit cu detalii: Proiectul propus este în faza de dezbatere și consultare publică, iar volumetriile și designul clădirilor nu sunt cele finale, rolul PUZ-ului fiind acela de a reglementa parametrii edificabili în care trebuie să se încadreze clădirile. Înțelegem și împărtășim sensibilitatea și atașamentul ieșenilor privind Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi, Catedrala Romano – Catolică din Iași, Catedrala Mitropolitană din Iași și a celorlalte monumente din zona centrală, a căror vizibilitate și dominație istorică și arhitecturală considerăm că nu va fi afectată. Dorim ca proiectul propus de dezvoltare să ofere cele mai bune soluții, astfel încât, compania IULIUS manifestă întreaga deschidere și susținere pentru organizarea unui concurs internațional de arhitectură pentru zona A prevăzută în proiect (din vecinătatea Școlii Primare Gheorghe Asachi, intrarea din strada Palat), alături de Municipalitatea Iași, pe o temă stabilită de Ordinul Arhitecților din România, împreună cu filiala ieșeană a Ordinului Arhitecților. Cu siguranță, acest concurs va conduce la o soluție de arhitectură optimă, capabilă să intre într-un dialog armonios cu Palatul Culturii și cu toate celelalte monumente din proximitate.

Totodată, dorim să subliniem faptul că imaginile care au circulat în mediul online privind suprapunerile clădirii propuse pe imaginea Palatului Culturii și a altor monumente nu reflectă realitatea. Mulțumim tuturor celor prezenți la dezbaterea publică de astăzi, care și-au manifestat interesul pentru proiect, toate sugestiile lor urmând a fi analizate și valorificate în reconfigurarea proiectului, pentru că ne dorim o dezvoltare reală, transparentă și bazată pe încredere.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here