FOTO: Descoperă Nord Est – Gala turismului la Palatul Culturii

0
518

În acest an, Gala Descoperă Nord-Est, organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est, a ajuns la cea de-a IV-a ediție și este o manifestare dedicată dezvoltării Regiunii de Nord-Est a României că destinație turistică de excelență. Co-organizatorul evenimentului este S.C. Cotnari S.A, reprezentat de Constantin Butnariu, iar partenerii tradiționali sunt Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Asociația Culturală Euro-Est Alternativ. La eveniment a participat si primarul Mihai Chirica.

„Suntem la un eveniment foarte potrivit pentru provocările pe care Europa le are în momentul de faţă. Noi vrem să investim banii europeni pentru a creşte nivelul de trai al cetăţenilor din România şi pentru a aduce bunăstare şi plusvaloare acestei naţiuni. Acesta este şi motivul pentru care ne-am integrat în comunitatea europeană şi, desigur, scopul pentru care ne sunt alocaţi aceşti bani. În acest context, mă voi întoarce la patrimoniul naţional, pe care îl putem împărţi în trei direcţii: istoric, cultural şi natural, acesta din urmă prezentând un interes cel puţin la fel de important ca primele două. Din această perspectivă, trebuie să acordăm atenţie fiecărei componente a patrimoniului naţional pentru că ele trebuie să se întregească, iar turismul este o piaţă concurenţială, care foloseşte mai puţine resurse, dar poate să aducă rezultate mult mai mari şi mult mai sustenabile. Din punct de vedere tehnic, sunt neconsumabile, putând fi consumate în permanenţă. Turismul românesc trebuie să aibă o componentă foarte evidentă în crearea tipului acestei naţiuni. Nu mai avem capacitatea de a redeveni o ţară industrializată, mai ales având în vedere cum evoluează tehnologic noua industrializare a lumii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Manifestarea se vrea a fi una  extrem de amplă și va cuprinde 2 evenimente:

 1. Conferință „Patrimoniul Cultural Regional, oportunitate pentru dezvoltarea economică durabilă”, dedicată oamenilorde afaceri regionali implicați în sectorul turistic, ce promovează și fructifică potențialul patrimoniului cultural material și imaterial al acestei regiuni. Conferință va asigura cadrul schimbului de experiență între specialiști în domeniul turismului și patrimoniului cultural, prin prezentarea unor modele de bună practică din România, Italia și Republica Moldova și identificarea în parteneriat a unei perspective viabile pentru dezvoltarea și promovarea destinațiilor din Regiunea Nord-Est în cadrul unui proiect comun, integrat – denumit „Descoperă Nord-Est“.

  Conferință face parte din proiectul SHARE – Sustainable approach to cultural Heritage for the urban Areas Requalification în Europe”, finanțat prin Programul INTERREG EUROPE prin care s-a elaborat Planul Regional de Acțiune pentru Promovarea și Protejarea Patrimoniului Cultural în Regiunea Nord-Est. Planul conține peste 60 de noi inițiative în domeniul patrimoniului cultural ce vor fi implementate de către municipiile reședința de județ implicate în proiect, bazate pe studii de caz, modele de bună practică, un sondaj de opinie aplicat la nivel regional pe mai mult de 1500 de turiști, rezidenți și firme relevante, precum și un studiu de benchmarking privind politicile și instrumentele existente în domeniu.

  1. Gala turismului Descoperă Nord-Est – inovarea în proiectele de patrimoniu cultural”. Gala reprezintă în plus un manifest pentru „Unitatea în diversitate”, motto-ul Uniunii Europene, îndemnând la cunoașterea și prețuirea patrimoniului național și a acelor trăsături care ne fac unici în context european. Această secțiune va constă într-o conferința pe teme de turism în care se va prezența oferta turistică a asociațiilor din regiunea Nord-Est, un atelier de lucru și o premiere a celor mai activi promotori ai turismului din Regiunea Nord-Est. Gala Turismului are că obiectiv constituirea unui spațiu de dezbatere, în care vom colabora în vederea creionării unei strategii integrate de promovare a regiunii, prin identificarea principalelor avantaje competitive și circuite turistice, având că scop final conturarea unui brand regional puternic și competitiv. Prin această acțiune vor fi recunoscute eforturile promotorilor turismului regional și vom celebra valorile patrimoniului cultural într-un moment festiv, de bilanț, oportun pentru planificarea direcțiilor de dezvoltare a turismului regional.

  Această ediție urmărește consolidarea unui parteneriat regional prin înlesnirea colaborării între stakeholderi din industria HORECA din întreaga regiune, reprezentanți ai administrației publice locale, centre și instituții de cultură, reprezentanți ai mediului academic, organizații și asociații care activează în domeniul turismului și patrimoniului cultural, precum și mass-media locală, regională și națională.

  Gala turismului Descoperă Nord-Est – inovarea în proiectele de patrimoniu cultural” va fi finanțata prin proiectul Centrul EUROPE DIRECT 2018-2020/17, beneficiind de sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

  De asemenea, evenimentul prilejuiește gala de premiere a organizațiilor și companiilor care promovează turismul și care au derulat proiecte de succes în anul 2019.

  – un moment în stil tradițional, organizat de producătorii locali și gospodării Asociației de Promovare a Văii Somuzului, de SC RAITAR SRL Suceava, Asociația Valea Ozanei, Pensiunea Agroturistică La Moșie Nemtisor Neamț și SC „Nea Ion Măcelaru” Târgu Neamț.

  – o expoziție a bucătarilor profesioniști care au inclus meniu tradițional moldovenesc în restaurantele în care lucrează. Expoziția va fi coordonată de dna dr. Iulia DrăguțPreședinta Asociației Culturale Euro-Est Alternativ, împreună cu bucătării profesioniști

  -Gigi Fedeleș, Huțanu Liviu, Ionuț Antohi, Liviu Țurcanu, Lupu Andrei, Neculai Ciulu, Remus Iascu, Romeo Lucian Smith, Rusu Codruț, Savin Ciprian,  Adrian Cojocaru, Adrian Lucian Sipoteanu, Agape Constantin, Alexandru Sbancu, Constantin Crețu, Cristi Zamfir, David Ioan, Dragoș Andrei Bani, Elena Pădurariu, Mihaela Ulman, Cătălin Saveliu de la restaurantele de top din Iași -La Castel, Centrul Vechi, Cavalerul Medieval, Gustar, Zaria, Red Cube.

  În încheierea acestei ediții, va avea loc un spectacol cu momente artistice reprezentative, ilustrând tradiții, obiceiuri și valori autentice naționale. Spectacolul va fi oferit de Ansamblul Floricică de la Munte al Centrului de Cultură și Arte Carmen Saeculare, Neamț și de Ansamblul Străjerii din Dolhești al Primăriei din Dolhestii Mici, Suceava.


( ! ) Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0002413160{main}( ).../index.php:0
20.0003414632require( '/home/jriro/public_html/wp-blog-header.php ).../index.php:17
30.664866254584require_once( '/home/jriro/public_html/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
40.679366301160include( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/single.php ).../template-loader.php:106
50.979768721328locate_template( $template_names = 'loop-single.php', $load = TRUE, $require_once = ???, $args = ??? ).../single.php:28
60.979768721424load_template( $_template_file = '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php', $require_once = TRUE, $args = [] ).../template.php:716
70.979968731880require_once( '/home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/loop-single.php ).../template.php:770
81.001168867600td_module_single_base->related_posts( $force_sidebar_position = ??? ).../loop-single.php:72
91.001368884192td_block_related_posts->render( $atts = ['limit' => 3, 'ajax_pagination' => 'next_prev', 'live_filter' => 'cur_post_same_categories', 'td_ajax_filter_type' => 'td_custom_related', 'class' => '', 'td_column_number' => 3], $content = ??? ).../td_module_single_base.php:974
101.029268926624td_block->get_block_pagination( ).../td_block_related_posts.php:56

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here