UMF Iași la 140 de ani de excelență în educația medicală ieșeană

0
790

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește in aceste zile  140 de ani de la înființare. La festivitatea aniversară au fost invitați membrii întregii comunități academice a UMF, fiind prezent si ministrul Sănătății, Victor Costache, secretari de stat, rectori ai universităților de stat și particulare din România, cadre didactice si studenti.

”140 de ani înseamnă foarte mult, înseamnă atâtea generații de medici, farmaciști care au absolvit universitatea. Ne bucurăm de toate realizările lor. Am anunțat că îmi depun candidatura încă de acum un an, am început niște proiecte și vreau să le continui. Planul managerial îl voi face public în ianuarie. Sunt o serie de proiecte, cum ar fi infrastructura, care trebuie îmbunătățită, o reformă curriculară, sunt proiecte pe toate palierele. Provocările au fost multe și vor fi în continuare, ne bucurăm că am realizat într-un timp relativ scurt ceea ce ne-am propus, noul corp de clădire, recunoașterea meritelor noastre prin cele două distincții pe care le-am primit, de la Casa Regală și de la președintele României”, a declarat rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu.

Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor de la UMF: ”Este un moment de excepție această aniversare, la o universitate portstindard pentru sistemul românesc de învățământ superior, o universitate la care învață peste 10 la sută dintre studenții străini care învață în România, o universitate cu un prestigiu ridicat în afara țării și la care învață studenți din 80 de țări. Un lucru excepțional, pe care îl promovăm mult prea puțin”, a declarat Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor de la UMF. Acesta s-a referit și la dezastrul rezultatelor testelor PISA: ”Atâta vreme cât predăm disciplinar și evaluăm elevii interdisciplinar, mai exact cât le predăm elevilor separat fizică, chimie, biologie, fără să le arătăm legătura între cele trei discipline, care este evidentă pentru cei ce sunt în măsură să înțeleagă acest lucru, nu trebuie să ne așeptăm la rezultate foarte bune. Am spus asta de foarte mult timp. Vom avea rezultate bune când vom înțelege noi, profesorii, că trebuie să avem o curriculă care să fie transdisciplinară, interdisciplinară. Mai exact, când le predăm biologie, fizică, chimie, le arăți legătura, le predai matematică și fizică, le arăți legătura. Această legătură îi ajută pe elevi să rezolve situații concrete de viață. Trebuie eliminată ipocrizia din sistem. Noi ne plângem de calitatea absolvenților din învățământul preuniversitar, cei de acolo se plâng de profesori. Acest cerc vicios trebuie spart. În educație este nevoie de viziune, ducem lipsă de asta, este nevoie de competență, dar și de coerență în ideea continuității”.

Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica și-a exprimat bucuria de a fi alături de această instituție de învățământ superior de succes care reprezintă Iașul atât pe plan național, cât și internațional.

„Este o mare onoare și bucurie să fiu aici alături de domniile voastre. Ce pot spune după 140 de ani de excelență în educație? Este un moment de bilanț important și relevant nu numai pentru noi, ci pentru întreaga țară. Cred că trei cuvinte esențiale ar putea să definească scurgerea celor 140 de ani: înțelepciune, inteligență și viață! Ce s-a întâmplat în cei 140 de ani? Cred că, la fel, am putea defini pe scurt: o școală, școala de medicină ieșeană, care a devenit brand al orașului nostru, un brand de țară, recunoscut, care a reușit să ridice prestigiul țării noastre atât în mediul universitar național, cât și pe plan internațional. UMF a devenit un mare ambasador al Iașului. Avem cel mai mare corp diplomatic cu care ne putem mândri în momentul de față în România, peste 80 de ambasadori care ne reprezintă cu succes și care vorbesc despre Iași ca despre locul în care și-au petrecut cei mai frumoși ani, anii tinereții, locul în care au dobândit o profesie pe care o iubesc și locul în care se vor întoarce de fiecare dată cu plăcere. Vă mulțumesc din toată inima că faceți din Iașul nostru un punct de vizibilitate internațională prin munca pe care o desfășurați și apreciez tot efortul depus de-a lungul timpului de corpul academic al UMF”, a spus primarul Mihai Chirica.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache s-a aratat incantat de intalnirea cu mentorii sai prezenti in Aula „Alexandru Brăescu” si  a trecut in revista problemele si ideile sale privind sistemul medical romanesc.

„Creşterea salarială de anul trecut nu a fost suficientă să ne ţină tinerii în ţară sau să îi aducă înapoi pe cei care au plecat. Discutând între noi şi în media din ţară, fiindcă aceste cifre sunt greu de controlat şi de stăpânit, ştiam cu toţii că undeva la 20.000 de medici români au părăsit ţara în ultimii zece ani. M-a întâlnit zilele trecute cu colegi de la BBC şi de la Arte, care veneau de la o întâlnire cu Comisia Europeană, şi aparent 10.000 de medici au părăsit ţara numai în 2017 şi 2018. Toate acestea îmi spun că trebuie să lucrăm şi la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în spitale şi pentru aceasta este foarte important să ne modernizăm infrastructura şi fie decontat corect actul medical, pentru a se permite susţinerea dezvoltării infrastructurii”, a declarat Victor Costache.

Acesta consideră că recent aprobata ordonanţă de urgenţă care prevede extinderea rezidenţiatului va duce la repopularea spitalelor judeţene.

„Măsura de suplimentare şi de lărgire a locurilor unde pot ajunge tinerii medici este pentru a-i susţine pe tinerii rezidenţi care se apropie de sfârşitul rezidenţiatului să identifice deja soluţii profesionale pe termen lung, după terminarea rezidenţiatului. Şi astfel, rezidenţii care îşi vor face- nu inventăm nimic, aşa se întâmplă şi în ţările europene- rezidenţii care vor face rotaţii în spitale judeţene mari îşi vor stabili legături acolo şi cu siguranţă va fi încurajată repopularea spitalelor noastre judeţene şi nu neapărat o aglomerare în centrele univeristare mari, pe jumătăţi, sferturi de normă, gărzi, contracte de voluntariat, cum se întâmplă acum.”, a mai spus Victor Costache.

De asemenea si politicienii ieseni au transmis mesaje la ceas aniversar, deputatul Costel Alexe fiind unul dintre acestia:

„Doresc să îi felicit și pe această cale, la cea de-a 140-a aniversare, pe cei din UMF Iasi pentru efortul și dăruirea cu care slujesc comunitatea și fără doar și poate doar prin profesori de excepție se pot transmite talentul și priceperea către generațiile viitoare de medici, profesori universitari, specialiști din lumea medicală. Plus valoarea pe care o aduc permanent Iașului și Moldovei merită toată stima și aprecierea noastră!

Într-o țară normală, care își respectă valorile și care este preocupată de dezvoltarea sustenabilă a generațiilor viitoare, tinerii, indiferent de profesie, găsesc atractivă o carieră pe plan local, într-un climat sănătos și nu sunt forțați să emigreze sau să se reprofileze. Am convingerea că în curând tinerii absolvenți ai universităților românești își vor găsi rostul acasă, în #România „

Pe parcursul urmatoarelor zile este pregătit un program științific complex care constă în conferințe, lansări de carte și expoziții de pictură.

(Camelia Radu)

Program: Sâmbătă, 14 decembrie 2019

 • 9.00 – 10.30 – Conferința „Considerații despre conceptul medicinei bazate pe dovezi sau Parabola Parașutei susținută de Prof. Univ. Dr. Adrian Covic (organizator: Școala Doctorală a UMF Iași) (Aula „George Emil Palade” – Clădirea Farmacie UMF)
 • 9.00 – 10.30 – Workshopul „Internaționalizarea învățământului medical – provocări pedagogice”. Moderator: Prof. Univ. Dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban (organizator: Facultatea de Medicină) (Amfiteatrul de Fiziologie „Vasile Rășcanu” – Corpul Principal UMF)
 • 9.00 – 10.30 – Amfiteatrul „Marțian Cotrău”
  – Workshopul „Oportunități de mobilitate academică pentru studentul farmacist – experiențe personale”
  – Conferința „Alimentația – o provocare pentru mileniul III” susținută de Prof. Univ. Dr. Rodica Cuciureanu (organizator: Facultatea de Farmacie)

 • 10.30 – 12.30 – Lansare de carte medicală I (Aula „George Emil Palade” – Clădirea Farmacie UMF) Moderator: Prof. Viorica Scutariu
  1. Aspecte multidisciplinare privind obezitatea copilului, sub redacția: Laura Trandafir și Mihaela Moscalu
  Prezintă: Prof. Dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban și autoarele
  2. Etică și drept în practica medicală, autor: Elena Toader
  Prezintă: Prof. Dr. Vasile Astărăstoae / Lector Dr. Olga Andreea Urda – Facultatea de Drept – UAIC
  3. Interacțiuni aliment-medicament, autor: Rodica Cuciureanu
  Prezintă: Prof. Dr. Lenuța Profire și autoarea
  4. Cazuri clinice comentate, autor: Florin Mitu
  Prezintă: Conf. Dr. Irina Iuliana Costache
  5. Tratat de biomolecule, autor: Mihai Chiriță
  Prezintă: Prof. Dr. Anca Galaction și autorul
  6. Ghiduri și algoritmi în Medicina de Urgență, autor: Diana Cimpoeșu
  Prezintă: Conf. Dr. Ovidiu Petriș și autoarea
  7. Cazuri clinice oftalmologice, autor: Camelia Margareta Bogdănici
  Prezintă: Prof. Dr. Lăcrămioara Șerban

  8. Mijloace Fizice utilizate în Medicina Fizică și de Reabilitare (vol. I, II și CD practic), autori: Conf. Dr. Ioan Sorin Stratulat și Prof. Dr. Oleg Pascal
  Prezintă: autorii

 • 12.30 – 13.00 – Vernisajul expoziției de pictură Dr. Petru Damir (Muzeul de Istorie a Medicinei) Prezintă: Prof. Dr. Ioan Gherghina și Prof. Dr. Dan Moraru
 • 14.00 – 16.00 – Ședință specială a Clubului de Literatură și Arte „V. Voiculescu” – Laura Mareș, medic și alpinist (Aula „George Emil Palade” – Clădirea Farmacie UMF)
 • 17.00 – 19.00 – Balul Iernii (Aula „Alexandru Brăescu” – Clădirea „Nicolae Leon”)

Duminică, 15 decembrie 2019

 • 10.00 – 10.30 – Vernisajul expoziției de pictură Dr. Maria Mănucă (Muzeul de Istorie a Medicinei). Prezintă: Prof. Nicolae Busuioc
 • 10.30 – 12.00 – Lansare de carte medicală II (Aula „George Emil Palade” – Clădirea Farmacie UMF) Moderatori: Prof. Dr. Eugen Târcoveanu și Dr. Richard Constantinescu
  1. Ctitorii prestigiului, autor: Eugen Târcoveanu
  Prezintă: Prof. Dr. Ostin C. Mungiu și autorul
  2. Farmacologia universitară (oameni, locuri și fapte), autor: Ostin C. Mungiu
  Prezintă: Prof. Dr. Radu Iliescu și autorul
  3. Societatea de Medici și Naturaliști – 1833 (ed.II), autor: Dana Baran
  Decani și Rectori ai UMF Iași (ed.II), autor: Dana Baran
  Prezintă: Prof. Dr. Eugen Târcoveanu și autoarea
  4. Din amintirile și activitatea mea de chirurg, autor: Victor Strat, ediție îngrijită de Oana Bugeag
  Prezintă: Prof. Eugen Târcoveanu, Elena Chiriac Leonte și autorul
  5. Universității 16. Memorii selective, autor: Oana Bugeag
  Prezintă: Prof. Dr. Daniel Condurache și autoarea
  6. Inocenta. Nuvele de George Bogdan, ediție bilingvă franceză-română îngrijită de Prof. Beatrice Ioan & Dr. Richard Constantinescu
  Prezintă: Raluca Vârlan Bondor și editoarea
  7. Unde ne duce capul. Medicină grafică – album cu lucrări de grafică realizate de studenții anului I de la UMF Iași, autor: Dr. Richard Constantinescu & co
  Prezintă: lector Dr. Cezarina Caloian (UNAGE) și Dr. Richard Constantinescu
  8. Însemnări Ieșene – prezintă: Prof. Eugen Târcoveanu
 • 12.00 – 14.00 – Conferința „Strigoiul lui Ceaușescu, după 30 de ani” susținută de istoricul Florin Cîntic (Aula „George Emil Palade” – Clădirea Farmacie UMF)
 • 9:30, Cladirea „Nicolae Leon”
  TELSON – Metode moderne de învățare în medicină (sesiuni Team Based Learning si Problem Based Learning)

  • 9:30 – primirea participanților si împărțirea lor in 4 grupe TBL de câte 8 studenți
  • 9:40 – prezentarea TBL și PBL, a cazurilor virtuale și a formalizării curriculei
  • 10:00 – sesiune TBL
  • 12:00 – coffee break
  • 12:30 – sesiune PBL in cele trei sali cu cate 10 studenți
  • 14:00 – completarea formularului de evaluare
  • 14:30 – încheierea evenimentului
 • 10.00 – 14.00 Prelegeri:

  Actualităţi în cercetarea şi aplicaţiile curente utilizând nanomateriale şi nanotehnologii

  Utilizarea sistemelor ROSE în şcoli şi universităţi

  Obţinerea şi expertizarea unor noi material biocompatibile pentru aplicaţii medicale (MedicalMetMat – Tip grant PN III – PCCDI)

  (Baza de Învățământ Stomatologic a UMF Iași) (organizator: Facultatea de Medicină Dentară)

 • 10.00 – 14.00 Prelegeri sub titlul:

  – Tehnologiile biomedicale – suport pentru dezvoltarea cercetării de excelență (Sala de conferințe a Facultății de Bioinginerie Medicală) (organizator: Facultatea de Bioinginerie Medicală)​

 

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here