FOTO: Bate vânt de sărbători la CJ Iași. O ultimă sedință a consilierilor județeni

0
406

Astăzi a avut loc ultima ședintă din acest an a consilierilor judeteni. Mai linistită ca in alte luni, sedinta a avut pe ordinea de zi 40 de proiecte, luate toate in discutie. Consilierii județeni au aprobat înființarea unei linii de gardă la domiciliu în specialitatea chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă la Spitalul pentru Copii ”Sf. Maria”. În garda la domiciliu pot fi cooptați și medici care nu sunt angajați în unitate, dar care sunt confirmați prin ordin al Ministrului Sănătății în specialitatea chirurgie plastică- microchirurgie reconstructive. Spitalul asigură rezolvarea urgențelor pentru 1.500.000 de copii din opt județe. În cadrul unității funcționează Compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, cu cinci paturi. Medicul care oferă la momentul actual servicii medicale pentru acest tip de patologie nu poate să răspundă tuturor solicitărilor ce apar în afara programului de lucru. Cheltuielile de personal estimate lunar pentru funcționarea acestei linii de gardă sunt de 14.820 lei. La acest proiect, Catalin Timofciuc s-a abtinut de la vot, facand nota aparte fata de colegii sai pnl-isti. 

Etapa județeană pentru 32 de olimpiade și concursuri va fi organizată de Inspectoratul Școlar Județean în perioada ianuarie-martie 2020, cu sprijinul Consiliului Județean. Aleșii județului și-au dat girul pentru ca aceste competiții să fie finanțate de C.J. cu suma de 71.070 lei.

Taxele și tarifele practicate de Consiliul Județean și de către instituțiile subordonate (Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, Biroul de Relații cu Publicul, Monitorul Oficial, Ghișeul Unic, Arhiva, Secretariatul ATOP și Structura Arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean, cât și de către Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor, Biblioteca Județeană, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale) vor rămâne în 2020 aceleași cu cele din acest an, conform deciziei de astăzi a consilierilor județeni. Astfel și prețul biletelor și abonamentelor la concertele Fialrmonicii Moldova rămâne neschimbat. Tarifele se mențin la același nivel și la Teatrul Luceafărul și la unitățile din subordinea Muzeului Național al Literaturii Române.

Si Mănăstirea Bârnova va beneficia de fonduri.  Aleșii județului au decis în cadrul întrunirii de astăzi, repartizarea sumei de un milion de lei pentru realizarea proiectului “Restaurarea și valorificarea turistică și culturală a Ansamblului Mănăstirii Barnova”.
Alocarea financiară s-a făcut ca urmare a solicitării din partea mănăstirii care nu poate susține integral, din fonduri proprii, finanțarea acestor lucrări.
Ansamblul Mănăstirii Bârnova a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015, având în componență chiliile, datând din anul 1728, zidul, ruinele din incintă și turnul de la poartă – datând din secolul al XVII-lea.

De asemenea si proiectul „Modernizarea DJ 282F: DJ 282C – Andrieșeni” prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) a primit votul consilierilor.
Până acum, drumul Vlădeni – Andrieșeni nu a mai beneficiat niciodată de o reabilitare propriu-zisă, ci doar de lucrări de întreținere.
”Nu este normal ca 4.000 de oameni să fie rupți de restul lumii în condițiile în care prin preajmă trece un drum reabilitat complet, Axa Iași – Botoșani. Investiția constă în refacerea completă a infrastructurii drumului pe o lungime de 13 km, din intersecția cu drumul Iași – Botoșani și acoperirea sa cu un strat de 22 cm de beton rutier. În proiect sunt incluse și repararea podului peste Jijia și a trecerii la nivel cu calea ferată Lețcani – Dorohoi. Va fi vorba de o investiție de 31,7 milioane lei, durata estimată a lucrărilor fiind de doi ani de la semnarea ordinului de începere. Mecanismul de finanțare prin Fondul de Dezvoltare și Investiții constă într-un credit rambursabil în 20 de ani. Deci, vorbim despre o finanțare totală din bugetul CJ”, a precizat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here