Mașinile „grele” nu mai pot staţiona printre blocuri

0
518

In sedinţa Consiliului local  de astazi s-au stabilit reguli clare privind  parcarea vehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone sau 5,2m lungime pe domeniul public sau privat al oraşului. De asemenea, aceeaşi interdicţie va fi impusă în parcările de reşedinţă, inclusiv cele din condominii, pe locurile de parcare reglementate sau nereglementate aflate în clădiri sau la nivelul solului. Măsura vizează momentele în care un vehicul de trafic greu este parcat pentru alt motiv decât acela de a îmbarca sau a descărca bunuri. Restricţia este valabilă şi în cazul vehiculelor destinate transportului de călători.

Astfel, instituţiile sau societăţile comerciale deţinătoare de vehicule din categoria mentionata au obligaţia de a le parca în spaţii proprii, special amenajate. De asemenea, hotararea mai precizeaza că va fi interzisă şi comercializarea de produse sau prestarea de servicii direct din aceste vehicule, cu excepţia celor aflate în spaţiile special amenajate în acest scop. „Încălcarea prevederilor menţionate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 2.500 lei. Se poate aplica şi măsura blocării sau ridicării vehiculelor“

Excepţia de la regulă va fi aplicată în cazul vehiculelor ce asigură servicii publice sau utilităţi, pe durata executării lucrărilor de intervenţie.

Prin aceasta hotarare se doreste ca şoferii sa nu mai parcheze  astfel de vehicule pe străzi, pe alei dintre blocuri şi în parcările aferente acestora. „Astfel, un număr semnificativ de vehicule din această categorie sunt fie parcate la domiciliul şoferilor sau proprietarilor, fie pe spaţiile verzi ale domeniului public sau privat al municipiului Iaşi, fie sunt abandonate de multă vreme pe diverse artere“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Oficialii municipalităţii spun că un astfel de vehicul ocupă mai mult de un loc de parcare, iar rezidenţii sunt nevoiţi să-şi parcheze maşinile de-a lungul diferitelor artere şi, astfel, este afectată circulaţia rutieră. „Pe lângă inconvenientul generat de poluarea zonei de către motoarele puternice, în majoritatea lor diesel şi cu standarde Euro scăzute, se adaugă perturbarea liniştii locatarilor-poluare fonică în zonele rezidenţiale“.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/jriro/public_html/wp-content/themes/Newspaper1/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here