Noi cetățeni de onoare ai orașului – revoluționarii ieșeni

0
354

În cursul zilei de maine, 21 decembrie, de la ora 12.00, municipalitatea va organiza o ședință extraordinară a Consiliului Local Municipal destinată aniversării a 30 de ani de la Revoluția română din 1989. Pe ordinea de zi a ședinței cu caracter solemn va figura doar un proiect Hotărâre de Consiliu Local privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi revoluționarilor ieșeni luptători pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989. De asemenea va fi si o Proclamație asumată de către primarul Mihai Chirica „de eternă recunoștință față de luptătorii anticomuniști și eroii Revoluției Române din decembrie 1989”.

Lista cuprinde 43 de ieșeni care dețin certificate de revoluționar, lista ce a fost întocmită pe baza propunerilor primite de la Asociația „14 Decembrie 1989 Iași”, Asociația „22 Decembrie 1989 Iași” și Federația Națională a Revoluționarilor din România Iași si  nu la inițiativa primarului, ori a aparatului de specialitate al acestuia. Cele 43 de persoane sunt acreditate ca revoluţionari prin documente emise de autorităţile statului român şi îndeplinesc şi criteriile regulamentului local de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare, regulament votat astazi in sedinta Consiliului Local .

De retinut ca înainte de a primi propunerile cu cei 43 de revoluționari, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au solicitat celor trei organizații menționate ca fiecare dintre persoanele propuse să prezinte cazierul judiciar, eventualele condamnări penale ale acestora ducând automat la excluderea persoanelor respective din lista de propuneri. Ca atare, lista celor 43 de persoane este rezultatul unei analize serioase care a ținut seama de calitatea legală a acestora de revoluționar, de cazierul judiciar și de alte evenimente din viața personală și din carieră, unele persoane dintre cele propuse inițial fiind respinse ca urmare a neîndeplinirii a unor criterii legale și de integritate.

„Din păcate, chiar și în momente de înaltă și firească emoție, cum este această aniversare a 30 de ani de la victoria Revoluției din decembrie 1989, există persoane care interpretează în mod tendențios un gest simbolic. Decernarea titlului de Cetățean de Onoare pentru aceste persoane ține de calitatea acestora de revoluționar, titlu a cărui acordare este atributul unei instituții independente a statului român. Ca primar, eu nu pot prejudicia pe nimeni de calitatea sa de revoluționar, calitate pe care a dobândit-o în urma unor fapte care au fost deja verificate de instituțiile statului. Mai mult, sunt mândru că un membru al familiei mele face parte din garda de onoare a celor care în urmă cu 30 de ani au luptat pentru ca unii «deontologi» de astăzi să poată să scrie și să exprime liber, exercitându-și astfel în mod liber «valoarea» personală”, a declarat primarul Mihai Chirica.

(foto zdi)

loading...

Comentarii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here